26 aprill 2009

Äge

Paide Jürimöll sai läbi. Korraldajate rahuolevad ilmed on põhjendatud. Ilm oli suurepärane, rahvast tungles keskväljakul nagu vanadel headel aegadel ja laat koos kõigi oma võistluste ja perfomancidega õnnestus täiega. Kel huvi lähemalt lugeda, mis oli, vaadake Järva Teatajat. Erinevalt varasematest, tuli seekord ka Paide kaubandus kaasa, isegi Kalevi kohvik oli avatud. Igasugu huvitavaid asju müüdi. Metsatölli kontserdil põrandal põnevaid vigureid teinud Saaremaa mehelt ostsin näiteks trummi. Aga 100 krooniga soetasin ka ühe nõukaaja raamatu: 1987. aasta "Raidkivikunst Eestis 13.-17. sajandini" ning ühe päris kena Eesti ajaloo ülevaate 92. aastast Mart Laarilt, Lauri Vahtrelt ja Heiki Valkult. Ja veel pudinaid.

Peale laata tegin ka ühe väikese isikliku perfoomantsi. Juhan oli kandnud 1692 ja 1848 kaardid tänapäevasele ja nende abil määrasin kindlaks keskaegse kaevu asukoha praeguse raekoja ees. U 9,7 m raekojas idaseinast ja sealt u 8,6 m põhja poole, koht jääb raekoja esise parkimisala sisse. Märgistasin koha punase värvilaiguga. PLV-l on kavas seal üks ruutmeetrine tükk asfalti üles koorida ja jätta kõigile imetlemiseks selle all olev vana munakivisillutis (mida ju on kavas kunagi taastada). Üks pikemat aega PSRIKis lebav tahvelgi on kavas sinna juurde püsti panna. Lisaväärtuseks jääb siis teadmine, et selle laigu alla jääb ka vana Paide linnakaev, mis kindlasti oli kasutusel juba keskajal ja vähemalt kuni 1848. aastani. Panen siia juurde ka ühe Juhani varasema visualiseeringu rootsiaegsest Paidest, kus ka kaev kenasti peale maalitud. Igatahes jälle suur tänu Juhanile, paljud asjad ei oleks ilma temata kuhugi edasi liikunud!

Õhtul läks jürimöll edasi. Ilmselt läbi aegade suurim sisekontsert Paides, Metsatöllu ülesastumine, rebis end kindlalt siinseks tippsündmuseks. Väidetavalt oli müüdud 700 piletit, koos kingitud ja võidetud piletitega olevat üle 1000 inimese olnud Spordihallis. Paide kohta oli kõva möll. Metsatöll on nagu on, päris kõva tegija, aga eriti äge oli näha Paide rahvast sedasi hoos. Ja üldsegi mitte ainult noori. Öeldagu selle sprodihalli maksumuse ja arhitektuuri kohta mida iganes, tore on, et ta ikkagi olemas on. Asjad on saanud kuidagi teise hingamise. Tänase päeva hea õnnestumine annab kindlasti ka korraldajatele eneseusku ja enesekindlust, et oleks julgust teha senisest suht arusaamatust tasemest kõvamaid asju edaspidigi. Nii need kogemused tulevad. Ülle on loomas tugevat tiimi, millesse on põhjust uskuda.

Aga sellega asi veel ei lõppenud. Eile lekkis Kumast väljas uudis, et ans. Andur esitleb täna "Kollases kassis" uut plaati. Mati Palmeti kindlal juhtimisel läksin ka toda "Paide Undergroundi" vaatama. Ja vot see oli tõeliselt äge. Kes on kollases kassis käinud, see kujutab ette. Tõeline KELDER. Kontsert oli u 15 ruutmeetrises, väga madala, mustaks värvitud laega keldriruumis, tagaseinal vana vaip, ruum pungil (mu arust pea 50 in) rahvast täis, kel ninapidi vastas andurid esinemas. Metsatöll oli päris hea, aga uskuge mind - too andurgaund oli tõeliselt hea! Ja mitte ainult eheda meeleolu, vaid ka lugude ja nende esitamise kvaliteedi poolest. Tahaks veel taolistele keldriüritustele sattuda. Muide, algselt pididki Spordihalli avama Paide bändid, kuid ei saanud selleks piisavalt raha PLV-lt. Arusaadav ühest küljest - rahad olid juba mujale ära planeeritud aga ausalt öeldes - nii andur kui teised väärinuks seda võimalust vähemalt sama palju kui Metsatöll.

Igatahes, mingi uus kultuurivirvendus läbis eile Paidet küll. Selline mõnusalt kohalik.

2 kommentaari:

Ahto ütles ...

Andur pole paha bänd aga pärast neid esinenud Nevesis rokkis mu meelest veel paremini. :)

http://www.myspace.com/nevesisband

Rainer ütles ...

Kahju jah et kauemaks ei saanud jääda. Äkki tulevad nad suvel keldrist välja ka kuhugi? Näiteks keskväljaku kaevukontserdile vms? :)

Postita kommentaar