18 august 2009

Paas

Paelinnas Paides on nüüd siis paeteemad. Esmalt, Rüütli tänaval, kus tehakse ettevalmistusi munakivi paigaldamiseks sõiduteele, tulid välja vanad paekiviplaadid, mida Paides 1900-te algul hakati kõikjale maha panema (vaata fotosid). Erinevalt viimasel aja tavast, mil paasi lõhati, mis tekitas kivisse mikropraod, mis omakorda põhjustasid plaatide pragunemist külmal ajal, on vanal ajal paasi käsitsi murtud ja nii on need plaadid oluliselt vastupidavamad. Praegugi on Rüütli tänaval näha mitmeid täiesti terveid plaate. Plaadid on u 5-7 cm paksused ning paistab et erinevate mõõtudega. Mõnel vanalt fotolt jääb mulje, et kasutati näiteks sellist asetust, et sõidutee ääres oli kõnniteega risti pikem plaat, selle kõrval, maja poolel, oli teine lühem. Praegu pole vist veel otsustatud, mida nende plaatidega ette võtta aga kena oleks, kui peale traditsioonilise munakivi sõiduteel saaks taastatud ka Paidele iseloomulik paeplaat kõnniteedel.

Ka Vallimäe asjus asjad liiguvad. See edelabastioni väljakaeve, millest palju juttu on olnud, jääb esialgu avatuks - seal ei kaevata rohkem midagi ega ei aeta ka kinni. Tellitaksegi kohale georadar (loodetavasti sel nädalal) ning tehakse taotlus selles kohas veidi arheoloogilisi kaevamisi läbi viia. Ma usun, et see on oluline. Küsimus ei ole mingites salakäikudes ja muus taolises. Küsimus on selles, et me võime oluliselt rohkem teada saada Paide kindluse bastionaalsüsteemidest, mis võivad olla huvipakkuvad ka väljaspool Eestit. Paljude jaoks on bastionid ilmselt suvalisteks küngasteks ning nende oma ajal olulist sõjalist tähtsust ei teata. Aga lisaks orduaegsele linnusele võiks me siin luua võimaluse ka Liivi sõja aegse ajaloo, sh bastionaalsüsteemide presenteerimiseks. Lähiajal panen siia ka Kalle põhjalikuma ülevaate sellest teemast. Igatahes, nagu ma olen varemgi öelnud - konflikti pole, asja püütakse kokkuleppel edasi ajada nii et pole põhjust paanikaks :)

Ja suur tänu kõigile ootamatult paljudele, kes oma toetust on avaldanud!

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Rüütli tänavast: Mnjaa kahe otsaga asi. Siit tekib küsimus, et mis ajastule vastavat audentsust tee-ehitusel taga aetakse. Vaevalt et kunagised rüütlid pikki kõnniteid jalutasid. Teisalt aga oleks ilus eksponeerida ka neid leide (mis tooks omakorda rahu ka munakivide pärast lärmi löövatele tikk-kontsa kandjatele:))

Vallimäest - lõpuks ometi ka midagi positiivset :)

~D~

Rainer ütles ...

Eks autentsuse kohapealt annab asja eri moel vaadata. Mina lähtuks säilinud vanalinnast, st ajastust, kuhu ka hooned kuuluvad.

Postita kommentaar