03 mai 2011

TeemeÄra Paides

Juba sel laupäeval toimuvad kogu Eestis TeemeÄra talgud. Paides on praegu registreeritud neli talgukohta.
 
Paide kogukonnakeskuses (Tallinna tn 9 ja 11) algab talgupäev kell 10.30.  Registreeruda saab aadressil http://talgud.teemeara.ee/events/talgud-paide-kogukonnakeskuses või e-kirjaga (rainer@weissenstein.ee) või helistage talgujuhile (Tiit Kanne, tel 53564623). Võib muidugi ka lihtsalt kohale tulla, ent registreerimine teeb talgute korraldamise lihtsamaks.
Töid on erinevaid. Hoonete ümbrus ja sisehoov on vaja peale talve korda teha: lehti riisuda, prahti koristada, kola jäätmejaama viia jms. Kui jõudu on piisavalt, siis lähme aitame ka kõrvalkrunti (Tallinna 13), kus asub Puuetega Inimeste Koda. Selle töö jaoks võiks kaasa võtta töökindad (kui ei ole, siis saab ka kohapealt) ja rehad. Ühe hea suure kühvli võiks ka võtta.
Teiseks tööks on Paide SRIKi vanamaterjali lao korrastamine. Asju tuleb koomale tõsta, samuti ehitame vanade uste jaoks nö riiuli, kus neid on mugavam eksponeerida. Joonis on tehtud, jupid tuleb valmis lõigata ning kui jõuab, siis ka kokku panna.
Ja kui veel jõudu üle on, siis oskajam mees saab tööd ka suure ketaslõikuriga.
Talgutöödega lõpetame umbes kella 14-15 paiku, siis sööme talgurooga, ajame juttu, imetleme P.A.I.sid, kuulame lõõtsalugusid. Vahepeal võib käia kodus riideid vahetamas (aga ei pea) ning kell 18 vaatame koos filmi:

Film on valminud Austraalias septembris 2010 ning jutustab loo Brookmani perekonnast ja nende permakultuuri põhimõtetel toimiva mahetalu eelloost ja arengust 30 aasta jooksul. Käesolev film erineb paljudest keskkonna, toidutootmise ja inimkonna tuleviku teravaid probleeme käsitlevatest dokumentaalfilmidest selle poolest, et keskendub probleemide asemel konkreetsetele lahendustele, mida saab üks perekond ette võtta nende probleemideleevendamiseks. Kuigi Eesti kliima erineb Austraalia kliimast, siis põhimõtteid ja lähenemisviisi elupaiga rajamisele ja toidu kasvatamisele on sellest filmist võimalik kindlasti õppida.
Filmis on palju lühikesi intervjuusid pere liikmete, abiliste ja ka permakultuuri mõiste ühe autori David Holmgreniga. Samuti on intervjuude vahele pikitud animatsioone permakultuurse talu rajamiseks vajaliku maastiku profiili arvestamise ja vee liikumise analüüsi kohta. Lühike episood on ka linnade jätkusuutliku planeerimise teemal.
Filmi kestus on 1 tund 8 minutit.

Film on inglise keeles eestikeelsete subtiitritega.

Filmi koduleht: http://www.foodforest.com.au/Design%20for%20Life.html
Filmi reklaamklipp: http://www.youtube.com/watch?v=-sDmbbqsGIg


Teine registreeritud talgukoht on Paide linna mälestusmärgid ja skulptuurid. Kogunemine kell 10.30 kogukonnakeskuses. Talguid viib läbi Valev Väljaots (vt lähemalt http://talgud.teemeara.ee/events/maelestusmaerkide-ja-skulptuuride-heakorrastus-paide-linnas). Pärast talgutööd tullakse sööma jm jätkule kogukonnakeskusse.

Kolmas talgukoht on Vallimäel Ajakeskuse juures, talgujuht on Piret Sapp (vt lähemalt http://talgud.teemeara.ee/events/maelestusmaerkide-ja-skulptuuride-heakorrastus-paide-linnas) ja neljas Paide Ühisgümnaasiumi juures, talgujuht on Maarika Männil (vt lähemalt http://talgud.teemeara.ee/events/heakorratoeoed-oma-kooli-vaeliklassis-ja-opperajal).

Ma tean küll, paljud on (reklaami)kampaaniast tüdinenud, ma ise ka kui aus olla :) Aga mõned asjad on tõesti vaja ära teha, ilm tuleb ka vist ilus :))

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar