23 juuni 2011

Kreisi- ja welopäevad


Eelmise aasta juulis toimusid nii Paide linnas kui kogukonnakeskuse hoovis kreisilinnapäeva-nimelised üritused. Sellel nimel on põhjendus ka olemas – nimelt tähendas „kreisilinn“ omal ajal lihtsalt maakonnalinna („kreis“ = „maakond“). Kuna Paide vanem linnasüdamik on pärit just kreisilinna aegadest, siis saigi teoks mõte, et Paide vanalinna päev võiks kanda sellist nime.

Sel aastal Paide linn küll enam kreisilinnapäeva ei pea, selle asemel toimuvad siin paepäevad, ent kogukonnakeskuses jäädakse ikka selle noore traditsiooni juurde. Niisiis, Paide Paepäevade ajal, 8. juulil toimuvad Paide kogukonnakeskuses (Tallinna tn 9 ja 11) ja pisut ka mujal järgmised kreisilinnapäeva ettevõtmised:

Kell 11 - 14 viib Paide oma rahumeelne anarhist, muusik ja veendunud taimetoitlane Kaido Kirikmäe läbi taimetoidu õpitoa. Osavõtt on tasuta ning õppida on palju – nii kohaliku kui idamaiste taimede ja juurikate kasutamist. Õpituba toimub Tallinna tn 9 sisehoovis, meie suure palgilao katuse all. Kuulatakse ja osaletakse ka ise toiduvalmistamises.

Kell 14 avab Kõhna Grete Galeriis (Tallinna 11 hubane ärklikorrus) Paidest pärit kunstnik ja muusik Leho Rubis uue kunstinäituse. Millise täpsemalt ning mida seal veel kuuleb ja näeb, sellest saab teada kohapeal.

Kell 15 toimub Tallinna 9 hoovis midagi töisemat – Andrus Uuetalu tuleb rääkima paepäevadele sobivalt lubimördist ning toimub ka lubimördi õpituba. Seda ettevõtmist korraldab Paide SRIK. Osavõtt 1 P.A.I. aga parema puudumisel kõlbab tasuda ka eurorahas (mis on siis 3 eurot).

Peale selle saab hoovis näha ja proovida Koordi küla savist segatud traditsioonilist savikrohvi. Seda kollase tooniga krohvi on kasutatud juba 1850 aastal nii Esna kui Vodja mõisas ja ka Koordi küla rehielamute palkseintel. Kohalik meister annab nõu, kuidas vanades majades ajaga lagunenud savikrohvi parandada ja milliseid töövõtteid ning materjale üldse tol ajal kasutati. Samuti saab näpunäiteid tänapäevase hoone sisekliima parandamiseks looduslikke materjale kasutades. Tule kohale, õpime looduselt ja püsime terved! Tutvustab Sven Aluste MTÜ-st Equilibre.

Sven Aluste korraldab looduslike materjalide alaseid ehituskoolitusi nii Eestis kui ka välisriikides, elab oma perega Koordis põhu-savi majas ja loomisel on koolituskeskus. Koht, kus nii looduse kui loomade abil õpitakse leidma teed iseenda olemuseni – tasakaalu meie sees ja meie ümber.


Kogu päeva kaubeldakse Tallinna 9 hoovis taaskasutuslaadal (kell11-18), mida korraldab MTÜ Käsitöö Katsikud. Eelkõige on oodatud tarbe- ja majapidamiskaubaga kauplejad. Laadapilet täiskasvanud müüjatele on 2.50 eurot, mille eest saab 2 meetrit lauapinda. Lapsed saavad osaleda laadal täiesti tasuta, mis on neile hea võimalus teenida suveks väikest taskuraha ja juurutada samas säästlikku mõtteviisi. Müüjatel tuleb registreeruda hiljemalt 6. juuliks telefonil 5216861.

Paide Kreisilinnapäevadele tulles külasta kindlasti ka maailma paremaks meisterdamine bussi. Bussis (ja bussi ümber) saad tutvuda järgmiste teemadega:
  •  Energia säästmine – kuidas igapäevaste toimetuste käigus energiat säästa (Edgar)
  • Maailmaharidus – kuidas elavad inimesed üle kogu maailma ning kuidas nende elu ning nende keskkonda meie otsused mõjutavad (Tiina)
  • Õiglane kaubandus – mida saame teha, et kaupade tootjad saaks õiglast tasu oma toodete tootmise eest (Selene)
  • Fauna – kuidas meie teod mõjutavad teisi elusolendeid meie ümber (Evelyn)

Peale info ülal toodud teemade kohta saate maailma parandamise bussis läbida infotunneli kus omandate vajalikud teadmised et osaleda meie „Maailmameisterdaja“ viktoriinis ning võita erinevaid toredaid auhindu. Lisaks on võimalus meisterdada omale vahva rinnamärk ning kuuma ilma korral pakume ka jahedat morssi!


Tule meisterda koos meiega maailma paremaks! (Teie KesKonnad).


Mõnusat kehakinnitust pakub kauplejatele, kultuurinautlejatele ja kõigile teistele kogukonnakohvik. Maitsta saab taimetoidu õpitoas valmistatud suupisteid ja muid kõhtu rõõmustavaid palasid.

Ja päev lõpeb muusikaga. Algselt kogukonnakeskusse planeeritud muusikaüritused toimuvad Paide kultuurikeskuse kõiksugusel toel seekord Vallimäel.
Kell 18 esineb kunagise õigeusu kiriku vundamendi juures paeskulptuuri avamisel Tiiu Kiik ning kell 22 esinevad nn läänevärava varemetes kaks koosseisu:
Mimicry: Nende eesmärgiks on luua täiuslikku peomuusikat ja äratada emotsioone, mida varem tuntud pole. Agressiivne ja ülbe ning lummavalt hingeline Mimicry segab electroclashi psühhedeelse techno, etnobiitide ja garaažirokiga.
Mimicry on: Kene Vernik ja Paul Lepasson

Kadi Uibo (vokaal, harmoonium) & Kaido Kirikmäe (basskitarr, elektroonika) - kahe erineva näoga muusiku ühine koostööprojekt
Kadi muusika on väga intiimne ja vaikne, kõlab koduselt ja soojalt, samas on selles põhjamaist kargust ja sissepoolevaatamist. Kadi Uibo on laulja, instrumentalisti ja heliloojana tegutsenud 15 aastat, alustades indie - bändist Dreamphish. Lisaks kodumaistele ansamblitele Ragatmika, Cloudspeak ja Kirtana Rasa, on Kadi osalenud ka muusikaprojektides Venemaal, Norras ja Indias. Oma ansamblitega on Kadi välja andnud 4 albumit, lisaks on lugusid ilmunud CD-kogumikel.
Kaido Kirikmäe on peamiselt tuntud süvaelektroonilise muusika heliloojana. Alustanud 80-ndate lõpus psühhedeelilise punkrocki mõjutustega lugude kirjutamist, kuulus ta kitarristina ning bassimängijana erinevatesse kohalikus põrandaluses muusikaelus tooni andnud ansamblitesse ja projektidesse. Alates 1994 aastast on Kaido Kirikmäe enamjaolt keskendunud elektroonilise, kuid siiski orgaanilise kõlapildiga muusika loomisele, mida ta on kontsertide raames esitlenud nii Eestis, Lätis, Leedus, Venemaal, Poolas , Saksamaal, Shveitsis, Ungaris, Inglismaal ning Islandil.

Ent ka järgmisel päeval, 9. juulil leiab aset üks meie jaoks päris oluline sündmus:


Welopargi rajamine sai alguse umbes aasta tagasi. Seltskond kodanikke on vahepeal kogunud nii headelt inimestelt kui ka jäätmejaamadest vanu jalgrattaid, suure osa neist saanud ka politselt,  EASi rahalisel toel tellinud Türi Rattapoelt rataste remondi ja nüüd on pisut tuunitud rattad valmis kasutamiseks – st welopark hakkab renoveeritud velosid välja laenutama! Welopark on kavas nüüd vähemalt kümne restaureeritud ja “tuunitud” rattaga avada 9. juulil, Paide Paepäevade ajal.

Welopargi avamisele tuleb appi ka Valdo Praust oma rikkaliku restaureeritud rattapargiga. Toimub ühine rattaparaad, milles võivad oma ratastega tulla kõik osalema.

Koguneme kell 10.30 kogukonnakeskuse hoovis (Tallinna tn 9), paraad algab kell 11 sealtsamast ning toimub läbi Paide linna (Tallinna 9, Lai tn, Ristiku, Pärnu tn), olulise vahepeatusega keskväljakul (u kell 11.30), kus keset turumelu ettevõtmist veidi tutvustatakse. Sealt sõidame tagasi kogukonnakeskuse hoovi, kus saab lähemalt näha Valdo Prausti rattakollektsiooni ning vaadata-proovida laenutamiseks valmistatud Welopargi welosid.

Kell 13 toimub kogukonnakeskuse hoovis meie heade naabrite, politseiametnike poolt läbiviidav infopäev uutest liikluseeskirjadest ja sellest, kuidas need rattureid alates 1. juulist puudutavad.

Pärast seda toimub sealsamas EASi toel jalgrataste remontimise õpituba, mille viib läbi Türi Rattapood. Osalemine õpitoas on tasuta. Oodatud on nii lihtsalt huvilised kui ka need, kel huvi welopargis kaasa lüüa.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

tere,tuleks ka aga Tapurlas merepäevad,kuhu lubatud tööriistanäitus välja panna,edu korraldajatele.

Postita kommentaar