10 märts 2013

Munaõlitempera koolitus

16. märtsil kell 11 toimub Paide SRIKis munaõlitempera koolitus.
Valmistame ise värvi ja kanname selle eelmisel koolitusel valminud paberkrohvitud seinale.
Osalemiseks palume eelnevalt registreeruda:


Munaõlitemperast lähemalt (Tallinna SRIKi kodulehelt):

Looduslikest viimistlusmaterjalidest on munaõlitempera üks kulumiskindlamaid värvitüüpe. Koos looduslike ehitusmaterjalidega on au sisse tõusnud ka traditsioonilised looduslikud värvid. Lisaks tervislikkusele kätkevad need vana aja ning isetegemise soojust ja ilu.

Munaõlitemperaga värvitakse mööblit, seinu, lagesid. Aluspinnaks sobib kõige enam puu ja krohv. Värvi kasuks räägivad kulumiskindlus ja hea katvus. Pindu katta on kerge, kuid kuivamine on aeglane.

Retsept:
1 mahusoa mune (kollane koos valgega)
1 mahuosa keedetud linaõli ehk värnitsat
1 mahuosa vett

Koostisosadeks on võrdsetes osades (mahu järgi) mune, vett ja värnitsat. Munad lähevad nii valge kui kollasega.

1. Vispelda munad kokku ja lisa sama suur kogus keedetud linaõli. Lisa seejärel vesi väikestes portsionites ja sega, kuni vesi ja linaõli on emulgeerunud (segunenud).
2. Nõruta emulsioon läbi nailonsuka vms., nii, et munas sisalduvad kiud jäävad kinni. Emulsioon tahab kiiresti ja seepärast seda vaja jälle vispeldada.
3. Vajaduse korral võib emulsiooni veel veega lahjendada.

• Värvilise temperavärvi saamiseks lisage kuivpigmenti, väiksemate värvikoguste saamiseks võib kasutada ka tuubis õlivärve. Kasutada võib enamikke värvipigmente, välja arvatud väävlitundlikke.
• Kõigepealt valmistage värvipasta. Valage väiksem kogus emulsiooni anumasse ja lisage pidevalt segades nii palju kuivpigmenti, et tekib tihe pasta. Teatud kergeid ja rasvaseid pigmente võite kõigepealt vähese tärpentiniga niisutada
• Segage pastat niikaua, kuni pigment on ühtlustunud ning pasta on läikiv ja elastne.
• Segage pasta ülejäänud munaemulsioonisse.

Munaõlitempera tuleb valmis teha töökohal ja vahetult enne värvimist, sest see rikneb kiiresti. Äärmisel juhul võib seda lühiaegselt säilitada külmkapis. Vananendu, halvasti lõhnavat värvisegu ei tohi aga mingil juhul kasutada. Värvi jäägid on hästi komposteeritavad.

1 kommentaar:

Karen ütles ...

Mina tegin munaõlitemperast katva värvi. Selleks läheb lisaks nimetatud kolmele komponendile vaja
- 1 osa titaanvalget
- 1 osa kaoliini
- 1 osa kriiti
-0,5 osa talki
Need komponendid tuleb segada veega.

Postita kommentaar