01 aprill 2013

Pärandiralli Paides

6. aprillil algusega kell 11 toimub kultuuripärandi aasta Pärandiralli üritus Paide SRIKis (Tallinna tn 11). Külalisi tuleb nii kaugemalt kui lähedalt, sh Eesti Vabaõhumuuseumist, Muinsuskaitseametist ja Eesti Kunstiakadeemiast.

11.00 - Paide SRIKi tervitus – Rainer Eidemiller
11.15 - Kogukonna roll kultuuripärandi hoidmisel ja säilitamisel – pärandisaadik Artur Talvik 
11.45 - Maa-arhitektuurist Eestimaa südames – EVMi teadusdirektor Heiki Pärdi 
12.15 - See mõistatuslik miljöö – miljööväärtusega hoonestusaladest argiteadvuses ja kohalike omavalitsuste üldplaneeringutes – arhitektuuriajaloolane Oliver Orro 
12.45 - Esna vallamaja taassünd kogukonna keskusena - MTÜ Karessen juhataja Tõnu Taal 
13.05 - Järvamaa muuseum pärandihoidjana täna ja homme – muuseumi direktor Valev Väljaots 
13.25 - Muinsuskaitseameti nõustaja ja järelevalvaja rollist – Muinsuskaitseameti arendusdirektor Tarvi Sits 13.45 - ringkäik SRIKi ruumides

Osalemine on kõigile tasuta, avatud on kogukonnakohvik.

Pärandiralli üritustel viiakse läbi ka piltide kogumise aktsioon
Võta pärandiralli üritusele kaasa oma paberfotod, kus on jäädvustatud Järvamaa ja Paidega seotud olulised kohad ja inimesed. Ka aastatel 1970-2000 tehtud pildid väärivad kogumist. Kui Sinu albumis leidub fotosid mõne hoone ehitusajast, siis ootame neid pikisilmi. Fotod skanneerime ürituse ajal ning tagastame omanikele. Väärtuslik fotomaterjal leiab koha Eesti Rahva Muuseumi, Järvamaa Muuseumi, Eesti Vabaõhumuuseumi ja Muinsuskaitseameti fotokogudes. Juhul kui Sinu fotode hulgas leidub pilte kaitsealustest mälestistest, siis on need abiks mälestiste omanikele taastamistööde ettevalmistamisel ja Muinsuskaitseameti igapäevatöös.

Eesti Rahva Muuseum kuulutas 23. veebruaril välja Kodumaa päevapiltide 2013 võistluse tähistamaks saja aasta möödumist ERMi poolt 1912. aastal välja kuulutatud ja toimunud piltide kogumisvõistlust. Kutsume üles jäädvustama elu Eestis sada aastat hiljem ja pildistama 2013. a jooksul elu enda ümber (ehk siis oodatud on kõik uued nüüd tehtud pildid, mitte vanemad!). Võistlusele ootame Eestimaal 2012. ja 2013. aastal tehtud pilte elust meie ümber – kohtadest, inimestest, sündmustest, nii igapäevastest kui pidustest tegevustest. Kogumine käib läbi veebi, info www.erm.ee leheküljel. Võistlus kestab 2013 veebruar (kuulutatakse välja EV aastapäeva kandis) – 2014 jaanuar. Juhul, kui olete oma pildid teinud veel traditsiooniliselt fotopaberile, saate Pärandiralli üritusel lasta need skaneerida ja siis Eesti Rahva Muuseumile postitada.

www.parandiaasta.ee | www.facebook.com/kultuuriparandiaasta



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar