23 detsember 2008

Vanalinn ja konverents

2009. aasta 6. veebruaril on kavas korraldada nüüd juba kolmas vanalinna konverents. Esimene toimus 2006. aastal ja see läks minu arvates hästi. Kohal olid mitme linna esindajad ja umbes 70 muud huvilist. Korraldajaks oli nimetatud Kodanike Klubi, ehkki sisuliselt oli selleks Ühendus Weissenstein. Kohe alguses aitas meid oluliselt Paide Linnavalitsus. 2008. aastal oligi konverentsi peakorraldajaks linnavalitsus eesotsas värske vanalinna ja haljastuse spetsialisti Karen Klandorfiga. Järgmisel aastal veab korraldamist taas Weissenstein koostöös linnavalitsuse ja PSRIKiga.

Konverentsi idee on ammune, alguse saanud 2005. aastal. Mõte on tegelikult koondada Eesti väikelinnade vanalinnad, kel sarnased huvid ja mured. Paide, Haapsalu, Kuressaare, Pärnu, Võru, Rakvere omavad enamvähem samal perioodil väljakujunenud vanalinnu, mis on ka üsna sarnases olukorras. Tegu ongi suuresti väikelinnade ja nn puuvanalinnade :) foorumiga.

Sel korral tahaks rääkida rohkem praktilistest asjadest. Paides on mitmed vanalinna majaomanike abistamiseks mõeldud ettevõtmised käima läinud - on restaureerimistoetused, asutatud on SRIK (koolitused, teabe jagamine, vanade materjalide kogumine ja müük jms), uuendatakse miljööväärtuslikke alasid, tehakse teemaplaneeringuid jpms. Tahaks kutsuda inimesed kokku, et neist võimalustest lähemalt rääkida, selgitada võibolla mõningaid tekkinud väärarusaamu (a la keskväljaku liikluseks sulgemine), kuulata mis mureks. Sama kuulaks ka teistelt väikelinnadelt ja SRIKide üle-eestiliselt ümarlaualt.

Sellised plaanid siis. Ettevalmistused alles käivad, nii et mingit ajakava veel näidata ei söandaks. Aga kel huvi, pangu vaim valmis ja andku ka oma ideedest teada (rainer@weissenstein.ee) :)

Lõppeks üks huvitav lõik 1973 augustis - septembris toimunud Vabariikliku Restaureerimisvalitsuse töötajate arutelust töö kohta “Paide vanalinna kaitsetsooni detailplaneerimise projekt”:

"Enne arvasime, et Paide on puulinnana sama tähtis kui Tallinn, Tartu ja Kingissepa kivilinnadena. Nüüd aga hakkab paistma, et Haapsalu on puulinnana palju väärtuslikum. ... Haapsalu osatähtsus puulinnade osas tõuseb."

Vot siis. Paide vanalinna on seega hirmsat moodi räsitud 20. saj teisel poolel. Kummaline mõeldagi praegu, et oli aeg, kus meid võidi pidada koguni väärtuslikumaks Haapsalu vanalinnast (mis minu arvates on äärmiselt kena ja mõjuv praegu). Aga ega sellepärast ei tasu veel siingi norgu lasta. Tuleb veidi rohkem pingutada ja tulemus võib olla (võibolla küll alles meie laste jaoks) tõeliselt kena.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar