08 jaanuar 2009

Veel vidinaid, seekord sepistatuid

Täna sain kätte mõned enda ja SRIKi poolt tellitud sepised. Minu vanaisa isa oli omal ajal tellinud sepalt ühe naelte väljakangutamise tööriista. Näebki välja nagu kang, ainult otsast on täpselt selline õigetes mõõtudes ava, mille saab nii kenasti naelapea taha lüüa, et lauapinda peaaegu üldse ei vigasta. Olen seda ise proovinud, tööriist toimib tänini ideaalselt. Tellisin siis ühe koopia endale ja paar tükki PSRIKile (pildil on vasakul originaal ja paremal koopia). Usutavasti on teisigi, kellele selline töövahend huvi võiks pakkuda. Hind saab olema kindlasti väga soodne, eriti võrreldes ühe veidi keerulisema mehhanismiga analoogiga, nimeks Hultaforsi "nail-puller", mis poes 800-1000 kr maksab.

Vidinaid oli veelgi, näiteks üks sepistatud ukselink, millele peaks edaspidi lisanduma ka lukukate, kah sepistatud mõistagi. Just selliseid ukselinke on Paide vanalinna majadel siianigi ees, nii et tegu peaks olema kindlasti siia sobiva tootega. Ka seda saab PSRIKist edaspidi tellida/osta. Peale sain ka ilusaid suuri sepanaelu. Lähiajal peaks tulema lisa veel aknatarvikute näol: nurgad, kinnitus- ja tuulehaagid, väikesed sepanaelad. Tahaks, et Paides oleks võimalik keskmisest soodsama hinnaga saada kvaliteetset sepist, mida läheb vaja vana maja restaureerimisel.

Eks aja jooksul valik täieneb ning kui unistused täituma hakkavad, siis võibolla pole ka PSRIKi oma sepikoda päris võimatu asi.

2 kommentaari:

Hongmees ütles ...

Väga lahe! Tundub, et oled leidnud asjaliku sepa. :)

Sepanaelte osas, eriti kui tegemist on suurte isenditega nagu pildil, soovitan oma kogemusest lähtudes puuriga väikese augu ette lasta. See ei ole nii oluline palkide puhul aga kehtib õhema saematerjali puhul, mis võib kergesti pikikiudu pooleks minna.

Rainer ütles ...

Jah, ja asjaliku sepasoovitaja :)

Postita kommentaar