07 jaanuar 2009

Uued vidinad

Vahel on hea midagi käegakatsutavat uut ka saada. Viimati olid neiks märgid, särgid ja muud asjad. Täna aga sain kätte Paide SRIKi poolt tekitud trükise. Tegu on Paide LV vanalinna spetsialisti Karen Klandorfi poolt Heino Uuetalult tellitud tehnilise lahendusega selliste majade alumiste raiekordade uuendamiseks, mis on nö "pinnasesse uppunud", st mille sokliosa on jäänud madalamaks ümbritsevast tänavapinnast, mistõttu sadevesi ja sellega liigniiskus pääseb alumisi palgikordi kahjustama. Tööle sai juurde kirjutatud veidi eessõna, lisatud vanu ja uusi pilte Paidest. Suuresti on siiski aga tegu üsna detailsete tehnliste jooniste ja kirjeldustega, millest usutavasti on selliste vanade majade omanikel praktilist abi, ja seda kindlasti mitte üksnes Paides ega mitte ainult linnades.

Trükise tegi valmis Ecoprint, kelle tööga vähemalt mina jään ülimalt rahule. Edaspidi saab seda väikest väljaannet Paide SRIKi teabetoast, mõtleme ka muudele levitamisvõimalustele, 6. veebruaril toimuv vanalinna konverents Paide raekojas on kindlasti üks neist.

Teine hea uudis on see, et weissenstein sai lõpuks projektori :) Siinkohal suured tänud projektikirjutamise eest Tiiale! Nüüd siis hakkame ajalugu rohkelt seinale näitama, võibolla teeks ka väiksemas seltskonnas mõnusaid filmiõhtuid Paide SRIKi majas. Näis. Rakendust talle igatahes jagub. Olengi vaikselt mõelnud kunagiste nn klubiõhtute taaselustamise peale. 2005 ja 2006 toimus meil neid rohkelt, olid teised ülitöised aga tulemused olid ka olemas, mh vanalinna arengukava alusmaterjalid, vanalinna konverentsi käivitamine ja muudki. Seekord võiks teha vähemtöised. No pigem sellised harivad ja suhtlemisrohkemad. Kergemad aga huvitavamad :) Kuulaks huvitavaid jutte eri inimestelt, vaataks pilte ja filme jms. Noh, jälle seesama linnakogukonna jutt veidi. Kui saab PSRIKi aastaalguse kiiremad tegemised ja konverentsi ettevalmistamisega ja veel mõne asjaga ühele poole, siis jõuaks ehk konkreetsemaid plaane teha. Praegu aga imetlen kodus diivanil esimest ennistamistrükist Paides :)

4 kommentaari:

Hongmees ütles ...

Muidugi on valminud trükis igati asjakohane abimees igale majaomanikule, kelle maja sokliosa on jäänud ümbritsevast tänavapinnast madalamale. Ainult et kas Paides? :)

Loodame siis, et teil ikka jagub linnakodanikke, kes oma uppund maju mahalammutamise asemel restaureerida viitsivad ja linnavalitsusel jaksu tagamaks, et vanalinna õigel viisil taastataks. Tundub hulljulge/raiskava ettevõtmisena teha valmis trükis aga mitte omada vahendeid tagamaks nende rakendamist. Plastikakendega puitmaju on Paideski piisavalt ja näib, et see teema ei eruta kedagi.

Rainer ütles ...

Akende kohta on tehtud päris palju selgitustööd, sh mitmeid koolitusi. Kuid sellekohased trükised on juba olemas, päris mitmeid isegi, mida ka PSRIK pakub. Sellist, mille PSRIK nüüd tellis, mujal olemas ei ole, seepärast on näiteks ka Tallinna Kultuuriväärtuste Amet selle vastu huvi tundnud. Paides on selliseid "uppunud" maju päris palju Rüütli, Suur-Aia, Laia tn ääres, üksikuid mujalgi. Näiteid neist majadest on fotodena ka selles trükises. Teema on seetõttu oluline, et erinevalt teistest, nö kosmeetilistest probleemidest on see puitmajade puhul konstruktsiooniline ja potentsiaalselt väga ohtlik probleem.
Vahendid trükises soovitatu rakendamiseks on aga linnal olemas restaureerimistoetuste näol. Eraomandis majade puhul ei saagi üks KOV suurt palju rohkemat teha. Teavitamine, toetused, veelkord teavitamine, ka planeeringud.

Hongmees ütles ...

Aeg ajalt tasub ka toimiva järelevalve peale mõelda ...

Rainer ütles ...

Jah, sellega olen ma küll nõus. Järelevalve on nõrk, ka muinsuskaitse osas, ehkki uue inspektori tulekuga olukord paraneb pidevalt. Aga linnal endal polegi praegu kehtivat korda just sellise järelevale teostamiseks. Kui natuke mõelda, mida on tehtud linnale kuuluvatel hoonetel, sh kasvõi Tallinna 11 asuval PSRIKi enda majal (pakettaknad, profiilplekk-katus, mudaselt ülevärvitud laudis jms) siis pole vist ka imestada ...
Seni on asjad liikunud nii, et ärme alusta karistamistest, vaid loome tingimused õigeks restaureerimiseks. Selleks ongi käima pandud toetused, SRIK jms. See ongi õige olnud. Aga ma arvan küll, et nüüd oleks juba aeg nö kõva käega järele tulla. Kui ikka abi vastu ei võeta ja muinsuskaitsealal ehitatakse julmalt ilma igasuguste MK eritingimuste ja isegi kooskõlastamata projektideta, no siis pole ikka eriti põhjust hellitada. Kui just vanalinnast lahti ei taha saada muidugi.

Postita kommentaar