14 aprill 2009

Muinsuskaitsekuu (näib nagu talgukuu)

Sel reedel, 17. aprillil algab muinsuskaitsekuu. Lõpeb ta 16. mail. Lähemalt saab muinsuskaitsekuu ettevõtmistest lugeda Muinsuskaitseseltsi kodulehelt. Näiteks on mu arust päris huvitav 21. aprillil toimuv konverents "Kuhu lähed muinsuskaitse?"Muinsuskaitseameti peadirektor Kalev Uustalu räägib teemal, millest on juba pikalt nii ühest kui teisest kandist palju juttu olnud: "Muudatuste vajadus kultuuripärandi kaitsel ..." Kas lähevad nõuded leebemaks või milles täpselt too muudatus seisneb - tahaks teada küll. Ka SRIKist on seal juttu, Tarmo Elvisto vaatenurk ses asjas on "jututoast tegijaks".

Aga häid asju on teisigi, peaaegu igaks päevaks. Tasub kava hoolega uurida. Ka Paide osaleb omal väikesel moel ses ettevõtmises. Just siis, kui reedel, 17. aprillil kell 3 Tallinnas muinsuskaitsekuu pidulikult avatakse, alustab Paide SRIK heakorratalgutega. Ja täpselt siis, 16. mail, kui muinsuskaitsekuu lõpeb, on taas talgud. Sel korral teeb PSRIK need Paide vanalinnas, taolistel kruntidel, kus eri põhjustel omanikud seda teha ei saa. Peale taolise vabatahtliku töö kutsume muidugi üles kõiki (vana)linnaelanikke oma kruntidel ja majade juures sama tegema. Aga sellest on kavas edaspidi täpsemalt rääkida. Hakatuseks kutsuks kõiki reedestele, 17. apr talgutele.

Et ka 1. mai Mõttetalgud jäävad selle aja sisse, siis ongi tegu nagu talgukuuga. Tegelikult on ka teised Paides toimuvad üritused muinsuskaitsekuuga vägagi seotud. Näiteks Jüripäeva Ajalooõhtu 23. aprillil Paide Raekojas, kus esinevad mh Mall Hiiemäe ja Ivar Leimus või 25. aprilli Jürimöll. Ja samasse teemasse kuulub 4. mai, mil 666 aastat tagasi siin teatavasti eestlaste vanemad maha löödi. Ma olen sel päeval väikse tule pannud põlema mälestuskivi juurde. Ei tea, on see nüüd kuidagi kentsakas olnud või mitte aga sel aastal lööks vast isegi tõrviku seal maasse. Näiks ka olevat kuidagi muinsusasjaga seotud.

Aga veel tollest Ajalooõhtust. Ma loodan, et ma Juhani pilti nüüd ära ei lörtsinud, aga tema lahkel loal ma plakateerisin selle. Tegin kaks plakati varianti. Mis te arvate, kumma peaks kasutusse panema (klikates saab suurendada ka)?

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar