26 august 2009

Georadar

Täna pealelõunat kammis Paide vallimäge georadar, mis varem pole vist kunagi sedakanti külastanud. Ehkki siin blogis sai välja käidud lubadus, et rahanappuse korral saame selle kokku asjahuviliste annetuste abil, ei läinud seda siiski vaja. Seadme eest tasub täiel määral Paide Linnavalitsus. Mis on ju igati positiivne asi. Siitpoolt tuleb selle teo kohta ainult tunnustust.

Allpool on mõned pildid georadarist vallimäel. Minul oli see esmane vahetu kokkupuude taolise riistapuuga. Välja nägi ta nagu metallist kelk, mida järel lohistatakse, ühendatud kõhu peal oleva arvutiga, mis näitab tavainimesele segast, lainelist pilti. Ja seda pilti hankis ta kuni 4 m sügavuselt. Tööd tehti väga põhjalikult, läänevall kammiti risti kohati 2m tiheduselt läbi, lisaks paar korda ka pikki, sh oletatava käigu sihis. Seadet juhtis ja tõlgendas professionaalne geoloog, kelle nime ma kahjuks meelde ei jätnud, kogu asja juhendas kogenud arheoloog Rünno Vissak. Juures oli lisaks igati auväärne seltskond, kust ei puudunud asjakohaseid ametnikke ega ajaloolasi-arheolooge ega muidu asjahuvilisi.

Seda võib vist kohe öelda, et käigu olemasolu leidis kinnitust. Väljakaevatud kohast (mis nüüd juba mõnd aega on kinni aetud) võis käigu olemasolu tuvastada vähemalt 4 meetri jagu põhja poole mööda läänevalli. Siis kadus ta salapäraselt ära. Kuid seda enamvähem paigas, kus vanade jooniste alusel võiks eeldada värava olemasolu. Radarimehed selgitasid, et tegelikult ei maksa loota, et samal päeval üldse saaks mingeid järeldusi teha. Mingite tulemusteni jõudmiseni pidavat minema vähemalt kolm päeva. Kirjalik aruanne valmib aga 11. septembriks. Eks siis paistab, seni tuleb oodata.

Vaatasin, et ameeriklased on kasutusele võtnud ka spetsiaalselt käikude leidmiseks kohandatud radari. Vaevalt, et seda Eestist leida on, ehkki huvitav oleks just sellist siin proovida. Võibolla oleks siis ka veidi vähemaks segajaks mahapandud kaabel nagu ta seda sel korral oli.

Nüüd siis saab näha veel seda, mida annab järgmine samm: Paide Linnavalitsus koostab Muinsuskaitseametile taotluse Paide Vallimäel arheoloogiliste kaevamiste tegemiseks. Mitmed mehed olid täna ses suhtes väga skeptilised. Peamiselt just rahapuuduse pärast. Näis siis.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar