31 august 2009

Munakivi ja veel üks auk

Täna käisin vaatamas Rüütli tänaval, kus pannakse munakivi maha, rohkem pilte sellest allpool (varasem samateemaline jutt siin). Sõidutee saab 4m lai (mõni peab liiga kitsaks aga mu arust just paras vanalinnas mõõdukalt liiklemiseks), selle kõrvale tuleb korralik lai jalgtee ja ka jalgrattatee. Juba praegu näeb tänav kohe hulga parem välja. Hea näide taaskasutusest pealegi - maha pannakse mujalt Paide tänavatelt veetrassitööde käigus üles korjatud vana munakivi (mis maha pandud 20. sajandi esimesel kümnendil). Nii et tegelikult korralik materialisääst. Ega vist tänavatel polegi ligi 100 aastat Paides munakivi paigaldatud, keskväljakul tehti seda minu mäletamist mööda viimati 1930-tel. Mannetu on kuulata vigisemist keskaega tagasimineku või raharaiskamise kohta. 100 aastat tagasi ei olnud keskaeg. Kuid tollest või isegi pisut varasemast ajast on pärit näiteks Rüütli tänava hoonestus. Nii et harmoonilise ajastumiljöö (õdu siis) loomiseks ainuvõimalik valik. Mingis osas läheb vast tagasi ka kõnniteedel olnud paeplaat, kasvõi ühe plaadi jagu, kui rohkem terveid plaate leida ei õnnestu. Pealegi on taoline tänavakate asfaldist palju stabiilsem ning odavam remontida.

Igatahes töö edeneb jõudsalt. Poole päevaga peaaegu ühe maja pikkuse jagu. Kivide vahele pannakse muide tsementsegu, nii et ka hoogsama sõitmise korral ei peaks kive paigast nihutada saama.

Käisin ka Vallimäel. Seal tuli välja ühe müüri jupp, mis Püssirohutornist veski poole läheb ning otsapidi ka seal idavallist välja ulatub. Aga ootamatu oli üks auk kunagise vesivärava kohas, mille juures polegi üldse seekord kaevatud, kuid mida ma pole küll varem osanud tähele panna. Tuleb ta välja just sellest pisut nähaolevast müürilõigust, mida pole viimastel aegadel nö uuendatud. Näeb seejuures välja täpselt samasugune nagu mõni aeg tagasi zwingeri juures väljakaevatud keskaegne kanalisatsiooniavaus, mis ilmselt ongi andnud vähemalt mulle oskuse samasuguseid märgata. Pildistasin teda ka seest - ulatub pikki läänevalli vist pärist kaugele, on seest taas üsna puhas. Arheoloog Peeter Piirits, kellele ka seda auku näitasin, pidas võimalikuks, et see võiks ristuda varemnimetatud konvendihoonest lähtunud kanalisatsiooniga ning et mine tea - võibolla oli Paide kindluses keskajal päris korralik veevärk sees.

Ja veel. Vaatasin nö uue pilguga üle ka lõunavalli, selle osa siis mis vana koolimaja taha jääb. Seal on täpselt samasugune sisselangenud avaus, millele Sass viitas kagubastioni juures, kus see tähistas kunagist käiku. Ehkki tolle lõunavalli all on hiljem asunud kaks hoonet, paistis see avaus keldri jaoks liiga kõrge olevat. Tuleks ka nö ära kaardistada.


Rüütli tänava munakivipaigalduse pilte 31. augustist kella 15 paiku (pildil klikkimine suurendab):





3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kanalisatsioon oli kindluses kahtlemata olemas-K.Lange kaevamiste ajal tuli neid trasse välja päris mitu.

Kalle

Anonüümne ütles ...

Lõuna mantelvalli puhul on loogiline arvata, et selle augu näol on tegu kunagise välise ringmüüri väravaga linna. Et seal värav oli, sellele viitavad nii Vallitorni akende asend samas suunas kui ka kraavi vastaskalda serval asuvad varemed, mis on bastionite plaani (Ugglas) peal näidatud ka rondeelina.
Kui see väline ringmüür kasutati ära bastionite ja vallide karkassina, võidi värav endiselt kasutusse jätta.

Michael ütles ...

Ma ei ole varem nii halvasti paigaldatud munnakivitee nainud.

Kahjuks saab alati kõige odavam pakkuja hangitud töid. Isegi omavalitsused ei arvesta sellega et kvaliteedi saamiseks on ka realseid hinnad vaja maksda.

Edu kõigidele

Postita kommentaar