03 oktoober 2009

Rüütel ja rocket

Jalutasin täna veidi Rüütli tänaval. Munakivi ja kõnniteekivid on nüüd paigas. Üks on kindel - hoonestusmiljööd toetab see kõik endisest asfaldist oluliselt rohkem. Kehra kivitehase kõnniteekivide sekka on pandud ka kaks vana paeplaati, mis pärit enam kui 100 aastat tagasi samasse tänavasse pandud sillutisest. Näevad head välja, kulunud loomulikult, ent mitte pragunenud. Tegin ka munakivide peal huvi pärast autoga proovisõidu. Ei saanud küll aru, et selline tee võiks kuidagi autot lõhkuda.


Siin on mõned fotod ka Rüütli 8 majast, kus vamm on tõusnud räästani ja kohati söönud palgi õhemaks voodrilauast. Sarikad on ilmselgelt läbi mädanenud ja tõenäoliselt see hoone kevadet üle ei ela. Arvestades ulatuslikku vamminakkust, ei tahaks olla naabrite nahas. Vammieosed on muide lihtne jalanõude või riietega kuhu iganes kaasa võtta ja sõbra sedasi ka oma koju saada. Praeguse majaomaniku kuritegeliku käitumise karistamata jätmine on vist ise samavõrd kuritegelik tegu.


Täna külastasid pikalt, nii 3 tunni jagu Paidet ja Paide SRIKi Vabaõhumuuseumi inimesed. Kuulasid nii ülevaadet vanalinnast, PSRIKist kui vaatasid veidi vanalinna. Rüütli tn sai mh ainult kiita, sh munakivi.

Õhtupoole käisin läbi Sveni pere juurest. Homme on seal kavas nn rocket-ahju ehitamine. Ebatavaline aga põnev ja ilmselt eriliselt efektiivne küttekeha. Pilt on tehtud pimedas mobiiliga, taga seinas on nn korstnaauk. Kel huvi, minge homme kindlasti vaatama!

Lõppu veel mõned rocket-ahjuga seotud lingid, sh videotest:

http://www.rocketstove.org
http://en.wikipedia.org/wiki/Rocket_stove
http://www.richsoil.com/rocket-stove-mass-heater.jsp
http://www.youtube.com/watch?v=235m0EzZF4U

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar