21 märts 2010

Veidi kõike

Seekord siis jah, veidi kõike. Sel laupäeval oli Paide SRIKi vanade majade katusekorruste renoveerimise teabepäev. Sobivalt PSRIKi ärklikorrusel, mida olimegi just veidi uuendanud (palju on veel tegemata muidugi). Kohal oli lausa 27 inimest. Kuna koolituste tarbeks on nüüd kasutada suurem saal, siis edaspidi saamegi suuremat osalejate arvu lubada. Koolitusi on sel kevadel tulemas päris palju, kuna aga teeme neid Tallinna SRIKi nö käepikendusena, siis hetkel ei oska ise täpseid järgmisi kuupäevi veel välja käia. Nii et jälgige reklaami, nagu öeldakse. Näiteks 4. aprillil ka Paide SRIKis toimuvat ökoehituse tuuri saab küll juba reklaamida :)

Areneb ka see kogukonnakeskuse mõte. Filmiõhtud juba toimuvad. Nüüd on taaselustunud ka käsitöökeskuse idee, mis mõni aasta tagasi korraks väga tegusalt töös oli aga siis mitmel põhjusel ära vajus. Peamiselt seepärast, et ei leidunud ressurssi Tallinna 9 renoveerimiseks. Ega seda ka praegu kusagil ei vedele, ent nüüd näib, et käsitöölised võiksid hakata lisaks SRIKile just Tallinna 11, ehk siis väiksemas majas oma tegemistega pihta hakata. Järgmisel nädalal saame juba huvilistega kokku ja räägime täpsemalt.

Kogu selle mõttelaadiga ehk kohaliku asjaga ja nö ökoga sobib kindlasti ka üks teine idee. See võiks kanda Paide Kaubahoovi või Maheturu nime. Mõte on selles, et sellised Paide linna elanikud, kes oleksid huvitatud kohaliku mahetoodangu tarbimisest, võiksid ühineda ja teha kohalike mahetootjatele ühistellimused. Mahetoodangut saaks turustada sellessamas Tallinna 9/11 kompleksis, kuhu saakski sel moel tekkida nö maheturg või kaubahoov. Paides ju teadupärast korralik turg puudub. Tallinna 9 on oma asukoha poolest selleks tegelikult väga sobiv. Toodangule oleks kohta nii sisehoovis, vihma korral praeguse vana materjali lao varjus kui ka mõnes Tallinna 9 hoone boksis. Kogu tegevust toetaks ka samas toimuv kohalik käsitöötegevus ja selle toodangu müük. Kes seda kohaliku mahetoodangu Paidesse toomise asja tahab lähemalt lugeda, võib üle vaadata selle lingi. Ja keda huvitaks seda asja ajama hakata, võtke ühendust.

Lõpuks. Siin blogis pole veel mainitud Rüütli 8 lagunemise uudist, ehkki sellest majast on Weissensteini veebis ja blogiski juttu olnud. Kurb lugu tõesti jah. 2005. aastal käisin seda maja seest vaatamas ja tegin mõned pildid ka. Juba siis oli vammi levik väga ulatuslik, kohati vundamendist laeni välja. Vammi jälgi oli ka nüüd igal pool näha. Nii et - soovitan majast eemale hoida, vammieoseid on kerge kasvõi jalanõudega kaasa tuua. Ja kui ilmad peaksid kuivaks minema siis - no ma ei tea, midagi peaks igatahes tegema, et tuul ei keerutaks kogu seda väga ohtlikku ollust laiali, eriti kui seal midagi lammutama hakatakse. See ei ole enam mingi naljaasi. Nagu ma varem olen öelnud - rääkimata sellest, et taolise vammipesa hoidmine keset tihedat hoonestust on omanikust kuritegelik, on kuritegelik ka selle olukorra lubamine erinevate instantside poolt. Kahjuks ei ole seda, ilmselt Paide üht vanimat säilinud puithoonet enam võimalik päästa (maja on märgitud juba 1739. a linnakaardile ehk siis oli ta esimeste taastatud majade hulgas pärast 1703. a hävingut), nüüd tuleks vähemalt naabermaju nakkusest päästa üritada.

Rüütli 8 maja 2005. aasta augustis seest:





Rüütli 8 maja 2010. a märtsis:








Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar