18 juuni 2010

Talgutest üldiselt

Ma ei tea, kas see on mingi üldisem või ühe/paari üksiku JT kommentaatori hoiak aga näib, et talgutele on tekkimas umbes selline kriitika, et "väga tore muidugi, lasete tasuta tööjõuga oma maja "või lausa ettevõtte" korda teha, teeks minu majas ka talgutega remondi" jne.

Et mitte päris vait selle koha pealt olla (kommentaariumis ei viitsi alati sõeluda), siis paar sõna selgituseks:

1. Kogukonnakeskuse talgutel ei remondita kellegi eraomandit, ei eraisiku ega mingi "eraettevõtte". Need mõlemad majad kuuluvad linnale. Mitte linnavalitsusele, vaid linnale ehk linnakodanikele ühiselt. Tegelikult on need pea ainsateks linna omandisse jäänud ajaloolisteks hooneteks vanalinna kaitsealal. Lisaks asuvad nad atraktiivses piirkonnas - keskväljaku läheduses, Tallinna tn (peatänava) ääres. Nii et neid oleks mitmel põhjusel õige korras hoida. Kogukonnakeskus ei ole samuti kellegi eraettevõtmine. Mõte on selles, et kõik linnakodanikud võiksid kasutada neid hooneid ja sisehoovi kohaliku ettevõtlikkuse arendamiseks - käsitöö, säästev renoveerimine, loengud, õpitoad, kontserdid, laadad jne. Seepärast ka üleskutse teha need ajalooliselt väärtuslikud, heas asukohas asuvad, meie ühises omandis olevad hooned ühiselt korda - ühiseks kasutamiseks ühise eesmärgi nimel. Mingit "eraasja" ma siin küll ei näe. Ühise tööga saab asja liikuma, mis muidu rahapuudumisel jääks olemata.

2. Kuigi tegu on talgutööga, ei ole talgulisi kunagi mingi orjatööna kasutatud. Koos teeme tööd, koos sööme, koos kasutame pärast korda tehtud keskust, lisaks on talgulised saanud P.A.I.sid, mille eest saab kogukonnakeskusest "osta" koolitusi, taaskasutuses ehitusmaterjali, laatadel edaspidi ka muud kraami. Tegelikult peaks selline korraldus kohalikku ostuvõimet parandama hoides ressurssi samas kogukonnas sees. Lisaks hakkaks kogukonnakeskus toimima teatud mõttes "inkubaatorina", mis võimaldaks käivitada selliseid tegevusi, mis hakkaksid osalejatele (ehk siis kõigile, kes tahavad tulla ja osaleda) ka tulu teenima - eesmärgiks on kohaliku linnakogukonna arendamine tervikuna.

Kui keegi kõiges selles mingit talgutöö kuritarvitamist näeb, siis paluks see mulle ka selgeks teha :)

Ahjaa, tasakaalustuseks ikka see ka, et .. noh ega see mingi probleem nüüd pole, neid kes asjast peavad ja teha tahavad on ikka palju, kes kõik ka selle eest suurt tunnustust väärivad :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar