14 august 2013

Arvamusfestival ja Järvamaa

 Sellel nädalal toimub Paides esimest korda Arvamusfestival (www.arvamusfestival.ee). Kuigi tegu on üle-eestilise festivaliga, on ka Järvamaa sellel oluliselt esindatud. Vallimäel, Vallitorni lähedal asub Järvamaa telk, kus kõik soovijad saavad kahel päeval tõstatada ja arutleda kohaliku eluga seotud teemadel.
Reedel, 16. augustil on Järvamaa telki kutsutud külalisi ka mujalt, peamiselt just peavooluga võrreldes pisut teise nurga alt ühiskonnaelu lahkajaid. Kell 12 toimub Järvamaal laval Kaido Kirikmäe, Leho Rubise ja Rainer Eidemilleri veetav esimene „Wabalinna“ raadiosaade, mis sügisest hakkab uue saatena kõlama Kuma raadios.
Seejärel, umbes kell 13 esineb Roy Strider: „Milleks ja kellele rajada katkestuste kultuurile Eestimaa ökoriik“. Juba mitmendat aastat ärgitab kirjanik Roy Strider eestimaalasi uskuma ökoriigi vajalikusesse. Millised on muutuvas maailmas meie väikeriigi tegelikud võimalused? Kuidas vältida elamist tuleviku arvelt? Kas tarbimisühiskond teeb meid õnnelikuks? Mida vajab maailm täna rohkem kui kunagi varem? Just sellest ja muustki räägib Strider Eestimaa ökoriigi ideed tutvustades.
Pärast Royd, kella 14 paiku saab kuulda Märt Mattis Lill ja Toomas Aru vestlust „Miks ainult köögis“.
Kella 15 ajal astub üles Kristina Mering teemal „Eesti kui loomasõbralik riik?“. Eesti tulevik ja areng puudutab lisaks inimestele ka siinmail elavate ja kasvatatavate loomade käekäiku. Kas teiste Euroopa riikide jälgedes minnes valitakse nõrgematest hoolimise seisukohad või võtab võimust "inimene on looduse kroon ja valitseja"-mõtteviis? Ettekanne keskendub Eesti võrdlusele teiste riikidega seoses loomavaldkonna arenguga.
Seejärel, kell 16 astub lavale külaline Saksamaalt, hr Jürgen Lewerenz, kes on töötanud nii Saksmaa Riigipangas kui Euroopa Keskpangas ning nõustanud enne Eesti krooni tulekut ka Eesti Panka. Tema teemaks on nn ühistupangad – kuidas need töötavad Saksamaal, kuidas sama süsteem toimis väga edukalt ka Eestis enne teist maailmasõda ja mida saaks teha ühistupanganduse elavdamiseks ning selle kaudu Eesti finantsjulgeoleku kasvatamiseks.
Ettekannete vahepeal näidatakse Järvamaa laval eksklusiivselt lõike filmist „Nõukogude lillelapsed: 70ndate psühhedeelne underground“.
Iseseisvast algatusest täiendada ERMi kogusid materjaliga Eesti hipipõlvkonnast videointervjuude näol, kujunes välja mahukas mälu- ja popkultuuriuurimuslik projekt, mille esimene etapp on multidistsiplinaarne näitus Eesti Rahva Muuseumis Tartus. Kunstnik Kiwa ja antropoloog Terje Toomistu kureeritud näitus Nõukogude lillelapsed: 70ndate psühhedeelne underground dokumenteerib ja analüüsib mitteametlikku noortekultuuri ning esitleb alternatiivset Eesti mõttelugu, keskendudes hipiliikumise ilmingutele Nõukogude Eestis. Arvamusfestivalil Paides esitletatakse näituse jaoks spetsiaalselt valminud videoklippe, milles saavad sõna rokitaat Riho Baumann, kirjanik Ave Alavainu, kirjanik Johnny B Isotamm, rändurhipi Babai e. Aare Loit, kirjanik Vladimir Wiedemann, legendaarne rätsephipi ja kollektsionäär Aleksandr Dormidontov, kunstnik Neeme Lall, kunstnik Enn Tegova, kirjanik ja muusik Aleksander Müller, luuletaja ja elukunstnik Päärn Hint, muusik Paap Kõlar, toimetaja Jaakko Hallas, muusik Urmas Anderson, Tartu õdus vaim Peti. Näitus ERM-is jääb avatuks kuni 25. augustini 2013.
Vaata lisaks www.hipid.ee

Järvamaa laval lõpevad planeeritud ettekanded reedel kell 17, ent huvilistel on võimalik lava kasutada ka pärast seda.

Kell 19 avatakse Arvamusfestivali staabis, Paide kogukonnakeskuses (Tallinna tn 11) Flo Kasearu videoinstallatsioon, millega saab tutvuda kogu festivali ajal.
Paide kogukonnakeskuses toimib festivali ajal kogukonnakohvik.

Reede õhtul toimub Paide Restorani katusel suvehooaja viimane katusekontsert, kus esinevad:
PSYCHOTERROR
Üks eksisteerivaid Eesti punklegende Psychoterror sai alguse aasta 1991 kevadel.
Paarikümne aasta jooksul on väljastatud üheksa stuudioalbumit, üks kontsertplaat, unplugged-album, hulk muusikavideosi ning vähemalt neli kogumikku ja mõned piraatplaadid üle maailma.
Samuti on kontsertreisid "psühhorerroristid" viinud erinevatesse Euroopa paikadesse, esinetud on Soomes, Rootsis, Norras, Belgias, Hollandis, Lätis ja Leedus ning Venemaal.
Kuigi ansambli muusika on läbi aegade kantud selgelt äratuntavast punk-vaimust, ei ole bänd pidanud paljuks lubada oma muusikasse ka ska, pscychobilly, garage-rocki, metal’i, new wave’i ja rock’n’rolli mõjusid.

Psychoterror on:
Freddy - vokaal
Mozg - kitarr
Uims - basskitarr
Liba - trummid

Loe, kuula ja vaata:
https://www.facebook.com/psychoterror.bank.rock
http://www.youtube.com/watch?v=AcmFbE4oIQc


PARADOKS

Bänd loodi 1979 a. Paide muusikutest, kes hakkasid esitama valdavalt omaloomingulist muusikat. Stiilimääratluseks võis algusaastatel olla hard-rock. Toimus mitmeid koosseisu muudatusi, nii, et kirjas oleva koosseisuga alustati aastal 1980. Sealtpeale kirjutati juba muusikat, mida võis julgelt nimetada - heavy-rock. Bändil on paar-kolm hitti, mis saavutasid ka üle-eestilise kõlapinna, näiteks: "Ära möödu must lähedalt", "Vaikus", "Võlg", jmt.Kontserte on antud 80.datel aastatel Soomes, üle terve N-Liidu, Eestist rääkimata. 1989.a. bändi tegevus seiskus, kuni tuldi uuesti kokku 1996.a., et salvestada kassett, mis sisaldab paar hitti eelnenud perioodist ning uued palad 90-datest. Seepeale on antud ka mõned avalikud kontserdid Eestimaa pinnal, mis võeti publiku poolt väga soojalt vastu.

Paradoks on:
Peeter Kirss-vokaal
Jaan Reim-kitarr
Andrus Särev-bass
Enno Rõõs-klahvpillid
Kuldar Eller-löökriistad

Loe, kuula ja vaata:
http://www.ekspress.ee/news/areen/uudised/nahka-riietatud-paide-isasaurused.d?id=30470607
http://www.youtube.com/watch?v=nRvAAtUzCF8
Katusel avatakse uksed kell 10, pilet 5 eurot.

Laupäeval, 17. augustil jätkub nii kogukonnakohvik kogukonnakeskuses kui Järvamaa lava Järvamaal. Laupäevaks on planeeritud mitmeid kohalike esinejate ettekandeid.

11:00 - Prügi vedeleb maas? Ja mis siis? (Inimene lamab päevi tänaval ja pole kellegi asi) Arutleme HOOLIVUSE üle. Kui palju läheb meile ja üldiselt meie ühiskonnale korda nii keskkond kui inimesed. Kust läheb vastutus ja/või tahe heakorra ja abistamise suhtes? Kas ja kui palju arvestame looduse ja teiste inimestega? Jne. Arutelu juht Valev Väljaots. Kaasa on rääkimas ja arvamust avaldamas mitmed vabaühenduste aktiivsed liikmed (Tiina Larven, Kairi Kapitonov jt).
13:00 - Janno Lehemets - Järvamaa peab muutuma üheks omavalitsuseks, teisti pole võimalik.
14:00 - Noored tagasi Järvamaale - mida teha ja kus elada? Teema juht Arto Saar
15:00 - Ettevõtlus Järvamaal - mis on võimatut ja mis on võimalik?
16:00 - Rahvas saab paremini hakkama kui riik - avalikud teenused kohalike inimeste korraldada. Arutelu juhib Pipi-Liis Siemann
17:00 - Kodanike klubi, kohalike valimiste eel tutvume kandidaatidega küsimuste vastuse ja arutelu vormis. Arutelu juhib Rainer Eidemiller
„Kodanike Klubi“ arutelusse on oodatud Paides sügisestel valimistel kandideerivad inimesed, et tutvustada oma ideid ja plaane ning vastata kohalike inimeste küsimustele.

Tutvu arvamusfestivali kavaga lähemalt selle kodulehel: www.arvamusfestival.ee.

Paide kogukonnakeskuse koduleht on http://weissenstein.blogspot.com



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar