01 oktoober 2013

Kodanike Klubi

24. septembri Kodanike Klubi kajastus:
 

1. oktoobri Kodanike Klubi kajastus:
Järva Teataja artikkel
Rein Oselini kommentaar Kuma raadiole:

8. oktoobri Kodanike Klubi kajastus:
Rein Oselini kommentaar Kuma raadiole: 

15. oktoobri Kodanike Klubi kajastus:
Rein Oselini kommentaar Kuma raadiole:



Paide kogukonnakeskus kutsub sel sügisel, enne kohalike omavalitsuse volikogude valimisi valimiskandidaate kohtuma Paide linnakodanikega.

Kodanikud tunnevad jälle järjest suuremat huvi selle vastu, kuidas Eestit valitsetakse. Kaasamine ja kodanikualgatus muutuvad aina enam levinud praktikateks. Kohalikud kogukonnad ärkavad, koonduvad ja võtavad järjest rohkem ise ette, et oma elukeskkonda arendada. Paides selle aasta augustis toimunud Eesti esimene Arvamusfestival näitas, et inimesi, kes peavad lugu arukast ühiskonnateemalist debatist, on palju ning et poliitika ei ole muutunud üksnes elukutseliste poliitikute privaatmängumaaks. Arvamusfestivalil toimus Järvamaa laval ka esimene Kodanike Klubi kohtumine.

Seepärast tahab Paide kogukonnakeskus kutsuda Paide linnavolikogusse kandideerijaid kohtuma linnakodanikega, et vahetult arutada teemadel, mida kodanikud ise peavad linnavalitsemise juures tähtsateks. Ka EMSLi algatatud „Hea valimistava“ eeldab, et „valimisreklaamile eelistatakse kampaanias kohtumisi valijatega, väitlusi, artikleid ja vestlussaateid.“ Kohtumisi oleme nimetanud „Kodanike Klubiks“ ja seda mitmel põhjusel. Esiteks, eks ole terve linnakogukond teatud mõttes kodanike klubiks, veelgi enam on seda aga tema esinduskogu – volikogu, mida sel aastal valime. Peale selle asus praeguses kogukonnakeskuse hoone asukohas (Tallinna tn 11, Paide) 18. sajandi lõpus Paide esimese klubi – Kodanike Klubi- hoone. Kodanike Klubi nimelisi kokkusaamisi algatas Ühendus Weissenstein juba 2005. aastal, millest kasvasid koostöös linnavõimuga välja mitmed praeguseks üsna kinnistunud visioonid linna arengukavas ja arenes välja praktiline kogukondlik tegevus.

Kodanike Klubi on seega puhtalt kodanikualgatuslik ettevõtmine. Klubi formaati kuuluvad kodanike küsimused kandidaatidele ning temaatilised arutelud, mida jälgib ka kohalik ajakirjandus. Seega ei ole tegemist erakondliku valimispropagandaga, vaid nö „teistpidi kaasamisega“, kus linnakodanikud omavad vedavat rolli.

Ootame Paide linnavolikokku kandideerijaid ja linnakodanikke neljale kohtumisele, kus tulevad arutlusele erinevad teemad: 
24. septembril kell 18 – linnakeskkond (ehitamine, teed, haljasalad)
1. oktoobril kell 18 – haridus, kultuur ja sport
8. oktoobril kell 18 – Wabalinn Paide ehk kodanikualgatus (koostöö linnavõimu ja linnakodanike vahel)
15. oktoobril kell 18 – kõik muud teemad

Kohtumised toimuvad Paide kogukonnakeskuses (Tallinna tn 11, Paide). Kutsume linnakodanikke esitama oma küsimusi valimiskandidaatidele ja tulema ka kohapeale, et kuulata vastuseid ja osaleda aruteludes. Küsimused saab ka eelnevalt saata e-kirjaga aadressile kogukonnakeskus@weissenstein.ee.

Kodanike Klubi kohtumisi korraldab Ühendus Weissenstein ning rahastab regionaalministri valitsemisala ja Kodanikuühiskonna Sihtkapital.

Kontakt:
Rainer Eidemiller

5087217

1 kommentaar:

Unknown ütles ...

Tere

Lugesin Teie blogist (http://weissenstein.blogspot.com/) huvitava algatuse kohta valimiseelsete kohtumisõhtute korraldamiseks. Minu meelest väga tervitatav initsiatiiv. Teksti läbivalt on arusaadav, et kohtumisõhtutele on oodatud kõik kandidaadid, kes Paide linnavolikogusse kandideerivad, samuti huvitatud linnakodanikud.

Teksti kolmas lõik lõpust ent tekitab segadust, tsiteerin: „Ootame Paide linnavolikogu liikmeid ja linnakodanikke neljale kohtumisele . . . “ , sest mis põhjusel pöördutakse ühtäkki volikogu liikmete poole (kas siis praegused volikogu liikmed). Tulevasi linnavolinikke ilmselt ei mõelda, sest valimised ju veel olemata.

Võib-olla saaksite teksti veelkord üle käia. Igatahes nii ma teksti lugesin ja asjast aru sain. Vabandan ette, kui valesti tõlgendan.

Lugupidamisega/Sincerely


Rev. Algur Kaerma
EELK Paide Püha Risti kogudus
Väike - Aia 40, 72711 PAIDE
E-mail: paide@eelk.ee & algur.kaerma@neti.ee
Webpage: www.paidekirik.ee
Phone: +372 385 1181 & +372 5819 1414
Lugupidamisega/Sincerely


Rev. Algur Kaerma
EELK Paide Püha Risti kogudus
Väike - Aia 40, 72711 PAIDE
E-mail: paide@eelk.ee & algur.kaerma@neti.ee
Webpage: www.paidekirik.ee
Phone: +372 385 1181 & +372 5819 1414

Algur Kaerma
IRL, kandidaat nr. 112

Postita kommentaar