20 jaanuar 2009

Vana jõesäng

Vana jõesängi teemal on juba saanud kirjutada. Mh sellest, et Prääma mõisa taga, Reopalu jõe ääres, ühe suure käänaku küljest läheb jõest põllule ilmselge vana jõesängi jälg. Sellest tekkiski selline spekulatsioon, et äkki on tegu legendides nimetatud vana Pärnu jõe sängiga, mis olevat alguses voolanud lääne poolt Paidet, kuid ordumeistri poolt sunnitud jooksma ida poolt Paidet. Näis, et kusagilt Tarbja ja Sillaotsa vahelt võinuks vana jõesäng üle raba kuhugi Prääma taha joosta küll.

Fakt on see, et põllul on mingi jõesängi jälg kaartidel näha. Ka kohapeal, looduses on seda näha. Varem ei ole ma leidnud seda vanadelt kaartidelt, kuid nüüd sattus neid kätte kohe mitu. Neist varaseim on rootsiaegne Prääma alade kaart (EAA.1.2.C-IV-180), millelt võib selgelt näha samal kohal kaht harujõge. Näib, et vanal kaardil märgitud põhjapoolsema harujõe asemel on praegu kraav, lõunapoolset tähistabki aga see jõesängi jälg. Sama on näha 1813. aasta Prääma mõisa alade kaardil (Järvamaa Muuseumist; nagu ikka - suurendamiseks klikka kaardil), kusjuures siin ulatub too lõunapoolne harujõgi Prääma teeni. Ka praegu on näha ilmselt samas kohas sügavamat kohta ning kui ma ei eksi, siis on seal isegi truup.

Siit tekib mul kuri kahtlus, et tegu on lihtsalt ühe Reopalu jõu loodusliku haruga. Ja siit ka mõte, et millist jõe suunda üldse sealne geoloogia toetab. Mulle näib kaarti ja maastikku vaadates, et pigem saaks vesi voolata Reopalu jõest eemale, mitte sinna sisse. St Reopalju jõe ümbrus näib kõrgem, kui Prääma raba poolne osa. Mis tähendaks, et jõel oleks võimatu voolata praegusest Pärnu jõe sängist üle Prääma raba Reopalju jõkke selles sihis nagu arvasime. Nii et mine nüüd võta kinni. Võibolla ma eksin jälle :D

Aga legend on ikkagi põnev ... küllap varsti saab sellest jälle midagi kirjutada :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar