22 jaanuar 2009

Vanalinna konverents

Nüüd vist hakkab paras aeg kätte jõudma, et paari sõnaga rääkida ka selleaastasest Vanalinna Konverentsist. Toimub kolmas kord, ikka jälle Paides ja seekord taas raekojas. Asja mõte on tuua kokku Paidega sarnases olukorras olevad väikelinnad, eelkõige seetõttu, et meil on suuresti samast ajastust pärit, samu arenguid kogenud ja samas olukorras vanalinnad. Algne lootus oli leida ühine koostöövorm aga see võtab ilmselt veidi enam aega. Hea on seegi, et aegajalt saadakse kokku. Võrreldes esimese korraga on Paides küll asjad edasi läinud. Siis rääkisime, et tahaks teha vanalinna arengukava, tahaks luua restaureerimistoetused, teha renoveerimiskoolitusi ja tuua Paidesse ka SRIKi. Need asjad ongi imeläbi tehtud nüüdseks. Nüüd tahaks mõelda, et mis on õnnestunud või mis mitte, ja kuidas edasi. Mind ennast on alati inspireerinud Haapsalu ettekanded, Tõnis Padu on lihtsalt huvitav ja väga asjatundlik inimene. Seekord kuulame teda jälle, 20. sajandi arhitektuurist tuleb juttu, eeldan et suuresti Haapsalu ilusa vanalinna näiteil. Ja Viljandiga on sama lugu: linn areneb ja selleks tehakse seal palju. Kindlasti tekib jälle ideid ka Paide jaoks.

Kuid pearõhk ongi seekord Paidel (seetõttu ka kahjuks vähe aega külalistele), tahame just Paide elanike jaoks asja võimalikult praktiliseks teha. Rääkida neist asjadest, mis on käima pandud mõttega toetada vanalinna majade omanikke. Tore oleks kuulda ka tagasisidet, tean isegi et on asju, mis on nihu ka läinud :)

Lõppeks on lubanud Jaak rääkida pisut ka Paide Vallitorni tabanud miljonirahest. Mõtlesime, et hea oleks ju kui linnakodanikud toimuma hakkavaga võimalikult varakult kursis oleksid.

Tahaks lihtsalt öelda, et tulge kõik kuulama. Rääkida võib ka muidugi :) Ilmselt ma kõigile kutseid saata ei jaksa, kuid tõepoolest - kõik on teretulnud.

VK2009 kava on selline:

11.00 Avamine
11.10 Paide miljööväärtuslike alade teemaplaneering (Karen Klandorf, Paide LV)
11.50 Paide restaureerimistoetused ja Paide arengukava (Kaido Ivask, Paide LV)
12.20 Paide SRIK (Rainer Eidemiller, Ühendus Weissenstein, Paide SRIK)
12.50 küsimused, arutelu
13.15 Lõuna
Külaliste ettekanded:
14.00 SRIKide roll miljööalade kujundamisel (Tarmo Elvisto, Tallinna SRIK)
14.40 20. sajandi arhitektuurist (Tõnis Padu, Haapsalu)
15.20 Restaureerimisest Viljandi vanalinnas ametniku ja restauraatori pilgu läbi (Monika Rauba ja Itta Arak, Viljandi)
15.40 Paide Vallitorni kavadest (Jaak Salmar)
16.00 Lõpetamine

Ja lõpuks: pärast konverentsi läheb (nagu ka on aastatega traditsiooniks kujunenud) käima järjekordne Leho suurpärane ja visa ettevõtmine: Festival "Kolmkõla".
See on eriti Paide oludes tõeliselt omanäoline ja huvitav ettevõtmine. Ma olen hakanud iga aastaga seda aina enam nautima.
Nimetus tuleb sellest, et Leho paneb sel talvefestivalil kokku kõlama nö kolm kunsti: muusika, luule (või laiemalt sõnalise kunsti) ja kujutava kunsti.
Tasub vaatama ja kuulama tulla! :)

Ahjaa, üks asi veel. Järgmisel päeval, ehk siis 7. veebruaril, algusega kell 11 toimub Paide SRIKis üks hea koolitus. Teemaks on "puitpõrandate hooldamine looduslike ja traditsiooniliste vahenditega" - põrandaõlid, -vahad, -seebid, -lakid. Peale teoreetilise osa ka päris praktiline: hakkame meie ilusat laiade laudadega vana, puhtakskraabitud põrandat laud-laua kaupa eri vahenditega töötlema. Ikka selleks, et edaspidigi näha jääks, kuidas eri asjad põrandal vaadata ja käega või jalaga katsuda on.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar