23 september 2009

Raekoja Ajalooõhtu "Paide 718"

30. septembril algusega kell 18.30 toimub Paide raekoja ülemises saalis järjekordne Ajalooõhtu

NB!!! Kahjuks ei saa ei Kalle Kroon ega Rünno Vissak ettenägematute asjaolude tõttu kohale tulla. Loodan, et kohaletulijad on nõus kuulama nende teemade ülevaadet ka minult.

Rainer Eidemiller


Paide linnale annetati meile teadaolevatel andmetel linnaõigus 30. septembril 1291. a. Linna 718 aastapäeva puhul korraldab Ühendus Weissenstein Paide raekojas järjekordse Ajalooõhtu.

Rainer Eidemiller teeb ülevaate linnaõiguste saamisest, nende tähendusest, samuti Liivi sõja sündmustest, mille käigus Paide linnatunnused hävisid.
Millele tuginevad meie teadmised linnaõiguste saamisest 1291. aastal ning mida see tol ajal Paide elanikele võis tähendada? Miks nimetati Kaspar von Oldenbockumit Paide kangelaseks ning mida erilist oli 1573 aasta Paide lahingus?

Kuna Vallimäe kaevetööde käigus on päevakorda kerkinud seal asuvad käigud ning kindluse bastionaalsüsteemid, räägib Paide kindluse arengust Rootsi aja alguses Rootsi Kuningliku Armeemuuseumi teaduslik töötaja Kalle Kroon.
Mis üldse on bastionid? Mida erilist oli Paidesse 1580-tel rajatud bastionaalsüsteemis? Mida võivad Paide kindlusarhitektuuri kohta paljastada leitud käigud?

Vallimäel toimunud georadari tööst ning selle aruandest kõneleb arheoloog Rünno Vissak.
Mis on georadar ning kuidas see töötab. Kas georadar kinnitas Paides käigu olemasolu ning milliseid järeldusi võiks tehtud tööst teha?

Muusikat teevad Paide Muusikakooli õpilased. Pakutakse teed, kohvi ning suupisteid.

Üritus on kõigile tasuta.

2 kommentaari:

Hongmees ütles ...

Nahkanuia tahaks küll kohal olla. Tundub ette juba põnev.

Rainer ütles ...

Hetkel on küll selline energia- ja ajapuudus, et ma ei kujuta ette, kuidas ma selle asjaga hakkama saan aga miinimprogramm on esitlus teha vähemalt Nahkanuia perele :D

Postita kommentaar