31 jaanuar 2011

Mälestustahvel A.W.Hupelile ning vabahariduse loeng

2005. aastal ilmus Järva Teatajas lugu selle kohta, et Ühendus Weissenstein on leidnud, et A.W.Hupelile kuulunud maja Paides oli see maja, mis praegu asub aadressil Vee tn 1 (kohvik). Ehkki mitte kõik ei olnud kohe selle järeldusega nõus, on praeguseks muidugi päris selge, et tegemist oli tõesti Hupelile kuulunud majaga. Seda oli mainitud isegi juba 1970-te aastate Restaureerimisvalitsuse töödes, lähemalt võib lugeda ühest varasemast postitusest selles blogis: http://weissenstein.blogspot.com/2009/01/hupel-190.html (teksti sees asub ka viide pdf failile, kus on lähemalt kirjas maja asukohaga seonduv).

Juba 1902. a Paide Teatajas kirjutas tolleaegne Paide ajaloouurija, ajalehetoimetaja ja linnapea Oskar Brasche:
(Remondi)tööd uues tütarlastekoolis on peaaegu lõpetatud ja juba lähematel päevadel peaks kolimine uude majasse aset leidma. Senistes ruumides oli kool tegev oma kaheksa aastakümmet, alates aastast 1820. Kool sai need ruumid endale tänu ajaloolase August Wilhelm Hupel´i pärandusele. Linnavalitsus võiks panna nüüd sellele majale mälestustahvli Hupelile, tänu kellele ju kool oli need ruumid saanud. Selle ajaloolise seiga tõttu on omamoodi raske neist ruumidest lahkudagi, kuid teisalt on tore, et on tekkinud vajadus suuremate ruumide järele. Senistel ruumidel paistab olevat Hupeli õnnistus. Juba korra on olnud vajadus pärandatud ruume Wasserstrassel (Vee tänaval) suure juurdeehituse abil laiendada ja nüüd on seal jälle kitsaks jäänud. Kooli külastatavus on aastakümnelt kümnele kasvanud, vaid 90-ndate aastate suurte muudatuste ajal, kui üks kord asendus teisega, oli selles osas tagasilööke. Kuid pärast uuendustega harjumist on uuel sajandil kooliskäijate arv jälle suurenenud ja sellele tuli nüüd ka ruumide osas reageerida. Uus tütarlastekool endises Hoffmanni villas vastab kõigile uue aja vajadustele.
Tänu Järvamaa Pärandi Sihtkapitalilt saadud toetusele on nüüd Ühenduse Weissenstein eestvedamisel lõpuks teostumas ka Hupeli kunagisel majal mälestustahvli avamise plaan. Tahvli on valmistanud OÜ KÜ Kujundus.
Kuna Hupelile kuulunud majas avati tütarlastekool 11. veebruaril 1818. aastal, siis toimub A.W.Hupeli mälestustahvli avamine Vee 1 hoonel, kohviku sissepääsu juures selle aasta 11. veebruaril kell 12.
Olete kõik oodatud!

Samal päeval, õhtul kell 18 toimub Paide kogukonnakeskuses (Tallinna tn 11) Hupeli poolt rajatud kooli teemaga seonduv loeng vabaharidusest. Kõnelema tuleb Urmas Keller erakoolist Läte.
Erakool Läte on 2008. a septembris Keilas lastevanemate poolt asutatud vabahariduskool, mis rajaneb waldorfpedagoogikal.
Kuuleme nii erakoolist kui ka haridus- ja kultuuriseltsist Läte ning võime arutada selliste koolide asutamise võimaluste üle.
Kuulama on oodatud kõik, loeng on tasuta.



Info: rainer@weissenstein.ee
(plakatil foto Rene Viljatilt)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar