08 veebruar 2011

Vanalinna konverents 2011 ja Kolmkõla

Ka sel aastal toimub Paides juba traditsiooniks saanud Vanalinna konverents.
Sellise konservatiivse nimetusega ürituse idee sai alguse 2005. aastal. Kui algne mõte oli koondada Eesti väikelinnad, kelle vanalinnad on sarnases olukorras ning rääkida ühistest muredest ja eesmärkidest, siis aja jooksul on vanalinna-liikumisele ehk puhtalt ajaloo ja muinsuskaitse teemadele lisandunud sellised märksõnad nagu linnakogukond, säästev areng ja vabatahtlik töö.

Seekordsel konverentsil on juttu kolme valdkonna koosmõjust: muinsuskaitse, vabatahtlikud ja linnakogukonna säästev areng.

Kas muinsuskaitse peab olema ainult riigi või omavalitsuse mure? Kuidas saavad vabatahtlikud panustada muinsuskaitsesse? Millises suunas liigub Eesti muinsuskaitse? Sellest tuleb kõnelema Riigikogu liige, Eesti Muinsuskaitse Seltsi au-esimees Trivimi Velliste.

Kas muinsuskaitse ja säästev areng liiguvad alati käsikäes või juhtub ka vahel nii, et need kaks edumeelselt põhimõtet võivad vastanduda ning kuidas seda siis lahendada? Kas on võimalik tagada energiasääst ka vanades majades, ilma et mindaks vastuollu muinsuskaitseliste põhimõtetega? Niisugusel teemal räägib Tarmo Elvisto Säästva Renoveerimise Infokeskusest.

Millisteks ülemaailmseteks arenguteks loodus- ja inimkeskkonnas peaksime valmis olema? Kuidas need arengud võivad mõjutada meid siin Eestis? Kas linnakogukond saaks midagi ette võtta, et neiks muutusteks paremini valmis olla? Hardo Aasmäe, kõigile tuntud asjatundja paljudel elualadel, seekord Rooma klubi esindaja, teeb ülevaate sellest.

Lisaks tuleb juttu heategevusest kogukonna heaks (Valev Väljaots, Järvamaa kogukonnafond) ning vabatahtlikust tööst Järvamaal ja linnakogukonna arendamisest (Rainer Eidemiller).
Kava lõppu on planeeritud nn "vaba lava" - umbes tunni ulatuses võivad oma ideede või küsimustega üles astuda kõik, kel soovi. Üheks esinejaks on kindlasti Eesti SRIKid - Tallinnast, Tartust, Viljandist ja Paidest.



Vanalinna konverents toimub Paide kogukonnakeskuses18. veebruaril algusega kell 11 ning kestab umbes kella 16ni.
Konverentsi korraldavad Ühendus Weissenstein, Paide SRIK, Järvamaa Vabatahtlike Keskus ning toetab Kodanikuühiskonna Sihtkapital.
Lisainfo: rainer@weissenstein.ee
www.weissenstein.ee


Kohe pärast Vanalinn konverentsi jätkub traditsiooniliselt:

Festival „KOLMKÕLA“

Paide Raekojas:

18.30 Kontsert RAAGADE VÕLUILM
vokaal - Manodž Dubey
rütmiinstrument (tabla) – Arno Kalbus
bambusflööt (bansuri) – Leho Rubis

Piletid 7.-/5.-

Kõhna Grete Galeriis

21.00 LUULEÕHTU GALERIIS – Lauri Sommer ja sõbrad

tasuta

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar