27 aprill 2011

(m)ajalugu

Jüripäeval sai Valevi ja Järvamaa Muuseumi eestvedamisel ning mitmete teiste abil üles pandud 12 tahvlit 12-le Paide vanalinna majale (Valevi artikkel näitusest asub siin). Eesmärgiks on rääkida nende majade lugu: kas arhitektuurset või üldiselt kultuuriloolist. Vanalinna majade väärtustamine algab ju teadmistest - siis ei paista nad enam mitte lagunevate lobudikena, vaid millegi palju enamana. Seepärast meeldib mulle endale mõelda sellest näitusest kui (m)ajaloost. Ühelt tahvlilt näeb ka "oleks" pilti - Pärnu 12 kunagine omanik, siin väga tuntud arhitekt Mühlenhausen kavatses sinna omal ajal ehitada täiesti teistsuguse hoone (mul endal on pisuke kahtlus, et päris teostama see tegelikult ei jäänud). Igatahes soovitan väga linnas ringi jalutada ja tahvlitega tutvuda. Need jäävad majade peale sügiseni, pärast seda pannakse näitus ilmselt kuhugi siseruumidesse üles. Iseenesest on taolise näituse idee eri vormides tiirelnud juba aastaid, ent nüüd sai ta Valevi eestvedamisel ära tehtud. Ja selle eest tuleks Valevit ka tõsiselt tunnustada!

Tahvlid ise asuvad järgmistel majadel:
Püha Risti Kirik, Tallinna 2, Tallinna 6, Tallinna 12, Lai 5, Pärnu 12, Suur-Aia 5/7, Pikk 1, Vee 1, Rüütli 10, Rüütli 2, Posti 12.
Võibolla just selles järjekorras võiks neid ka läbi käia.

Panen siia väikeseks abiks ka ühe kaardi, mis on koostatud 1848. aastal (seal on sel põhjusel puudu Posti 12), kuhu ma olen märkinud tahvlite asukohad ära ja ka soovitava marsruudi.
Ja allpool siis väike slaidisari. Tahvlite teksti piltidelt välja ei loe, tuleb ikka ise kohale tulla :)



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar