06 november 2013

"Majatohtri" õpituba

 Novembrikuus toimub Järvamaa Vabatahtlike Keskuses (Tallinna tn 11, Paide) 10-päevane „Majatohtri“ õpituba. Tegemist on vanade hoonete ennistamisel ning loodusehituses kasutuses olevate ehitusmaterjalide ja töövõtete tutvustamisega, mida pakub Tallinnas, Säästva Renoveerimise Infokeskuse juures tegutsev kauplus „Majatohter“ (vt www.majatohter.ee).

Kuuel päeval annavad „Majatohtri“ eestvedajad ülevaate põrandahooldusvahenditest (õlid, vahad, seebid, traditsioonilised värvid, vana värvi eemaldamine, põrandapragude täitmine), linaõlivärvi kasutamisest, loodusvärvidest (kaseiinvärv, munaõlitempera, lubivärv, õllelasuur) ja vana maja soojustamisest (sh infrapunakaamera kasutamisest).

„Majatohtri“ õpituba on üks osa selle aasta aprillist kuni novembrini kestavatest säästva renoveerimise alastest mitmepäevastest õpitubadest, mida korraldavad Järvamaa Vabatahtlike Keskus, Ühendus Weissenstein ja Säästva Renoveerimise Infokeskuse Paide Ühendus. Varem on toimunud kolm 10-päevast koolitust: puidutöökoja õpituba, vana maja remondi õpituba ning vanade uste ja akende ennistamise õpituba.

Kokku on planeeritud on neli 10-päevast koolitust, mille eesmärgiks on praktilise õppe kaudu leida püsivalt tegutsevaid vabatahtlikke Paide kogukonnakeskusse aga samuti edendada säästva renoveerimise alast teavet ning kogukondlikku isetegemise soovi.

„Majatohtri“ õpituba toimub kuuel päeval alates 13. novembrist, lisaks pakume nelja iseseisva töö päeva, mil saab koolitusel kasutatud materjale ise kasutama õppida (vt õpitoa täpsemat kava). Osalustasu ei ole, ent osalemiseks palume täita ankeedi vormis sooviavalduse (ava siin .doc formaadis).

Kui soovid õpitubades osaleda või rohkem infot küsida, siis võta ühendust meiliaadressil jarva@vabatahtlikud.ee. Õpitubade kohta lisateabe saamiseks jälgi meie veebilehte http://vabatahtlikud.weissenstein.ee või kogukonnakeskuse veebilehte http://weissenstein.blogspot.com.

Projekti rahastab EMP toetuste Vabaühenduste Fond Avatud Eesti Fondi vahendusel ning viib läbi Ühendus Weissenstein. Ruumide ning puidutöökoja näol on meie oluliseks toetajaks Paide linnavalitsus ja Paide SRIK.


KAVA:
13. ja 14. november kell 14-19
Laudpõrandad
Loeng ja praktiline tegevus.
Laudpõrandate töötlemine ja viimistlemine loodussõbralike materjalidega.

Vana värvi eemaldamine kuummeetodil Speedheater 1100-ga ja Spotheateriga. Värvieemaldus keemilisel meetodil. Värvieemaldusvahendi valmistamine lubjapastast ja seebist. Põrandapragude täitmine omavalmistatud seguga. Lihvimine. Põrandate leelisega töötlemine. Põrandate õlitamine, vahatamine, värvimine, seebiga ja lubjaga küürimine jm.
Kasutame Paide SRIKi hoone põrandaid (letiesine osa kohvikuruumis või kontori põrand – eri lauad eri vahenditega)

18. november kell 14-19
Linaõlivärv
Loeng ja praktiline tegevus
Töödeldava pinna ettevalmistus värvimiseks, puidu immutamine, eeltööd linaõlikiti ja šellakiga.

Paide SRIK tamburi uue laudise värvimine ökoloogilise linaõlivärviga. Vanade akende värvimine (eelnevalt tsinkvalgega krunditud). Põranda värvimine Uula põrandavärviga. Linaõlivärvide toonikaartide tutvustus.

20. ja 21. november kell 14-19
Looduslikud värvid
Loeng ja praktiline tegevus
Valmisvärvid ja ise kokkusegatavad värvid.
Ülevaade looduslikest krohvidest ja värvidest. Lubivärv. Linaõli emulsioonvärv.
Kaseiinvärv (kohupiimavärv). Kaseiinvärvi toonikaardi tutvustus.
Liimvärv, munaõlitempera, õllelasuur.

22. november kell 14-19
Soojustamine
Loeng ja materjalinäidiste esitlus.
Pillirooplaat, puitkiud soojustusmaterjalid, mineraalne soojustusplaat, jm.
Põgus infrapunakaamera tutvustus.

Iseseisva töö päevad:
22, 25, 26 ja 27 november (kell 10-14)

Kontakt:
Rainer Eidemiller
Järvamaa Vabatahtlike Keskuse projektijuht
Ühendus Weissenstein, Paide SRIK
Tel 5665 8752, e-post: jarva@vabatahtlikud.ee

2 kommentaari:

FairyDecos ütles ...

Seda postitust lugedes valdas mind korraga nii rõõm kui kurbus. Tahaksin väga sellest õpitoast osa saada, aga nagu teate ei ole minust antud hetkel tulijat. Mulle jääb õhkõrn lootus, et äkki kevadel saab mõned teemad uuesti koolituse korras läbi võtta.

sepa tom ütles ...

kas keegi oleks huvitatud õppima sepatööd ma võiks õpetada.info saamiseks fb sepa tom.

Postita kommentaar