11 november 2013

PLANT projekti külastus Iirimaale

Selle aasta sügisel liitus Ühendus Weissenstein Euroopa Komisjoni Elukestva Õppe programmis Grundtvigi projektigaPLANT, mis lahtikirjutatult kõlab „Power in Learning and Accessing Nature’s Therapies“.

Projekti sisuks on teabe kogumine Euroopa ravimtaimetraditsioonide kohta. Partnerid on Saksamaalt, Iirimaalt, Itaaliast, Kreekast, Poolast ja Eestist. Projekti käigus külastatakse partnerriike, osaletakse ühistes töötubades, luuakse ravimtaimede alast teavet koondav ja võrdlev veebileht ja trükis ning käivitatakse iga partneri juures kas ravimtaimeaed või koostöö mõne sellise olemasoleva aiaga.

Ühendus Weissenstein sattus projekti partneriks seetõttu, et meie osalusel on Paide kogukonnakeskuses käivitunud Talutoiduklubi, mis lisaks kohaliku talutoodangu vahendamisele linnaelanikele korraldab ka talutoiduga seotud töötubasid ning kõige selle käigus tegeleb ka ravimtaimede alase tegevusega. Ühendus kaasas PLANT projekti talutoiduklubi eestvedajaid, kohalikke talunikke ning Lilleoru ravimtaimeaed.

Projekti esimene külastus oli 29. oktoobrist kuni 2. novembrini Iirimaale, kus Galway lähedal asub nn keldi aed, Brigit’s Garden (http://www.brigitsgarden.ie/). Tegemist on eraalgatusliku projektiga, keldi kultuuri ja mütoloogiat tutvustava keskusega, kuhu on rajatud keldi aastatsüklit kujutav aed nii Iirimaale iseloomulike hoonete kui taimedega.

Tutvusime põhjalikult sealse taimeaiaga ning osalesime töötubades. Näiteks valmistasime lavendlitõmmisest ja essenssidest õhuvärskendaja või pruunist suhkrust, mandliõlist ja greibiõlist kreemi, samuti tinktuure ja kohalikest taimedest viirukit.

Veel selle aasta lõpus hakkame järjest täiendama PLANT veebilehte. Näiteks paneb iga partner veebilehele üles andmed nõgese kohta: millised nõgese vormid seal kasvavad, kuidas seda on traditsiooniliselt kasutatud (näiteks raviks), millised on nõgesega seotud rahvalood jms ning milline võiks olla nõgese tänapäevane kasutus (sh näiteks toiduks).

Järgmine projektikohtumine on 2014 kevadel Itaalias. Eestipoolne vastuvõtt toimub 2014. aasta augustis. Vahepealsel perioodil peame muuhulgas otsustama, kuidas käivitada ravimtaimeaed – kas Paide linnas või teha pigem koostööd mõne talu või mujal toimiva ravimtaimeaiaga.


PLANT projekti Iirimaa külastuse Ingliskeelne kokkuvõte.

Fotosid külastusest:



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar