31 detsember 2008

Aastalõpp

Aasta saab tänasega ilmselt läbi. Sissejuhatuseks aasta viimasel päeval tulnud uudisele, mida võiks Paide järjekordseks rahapommiks nimetada, alustaks hoopis eilsest linnapea vastuvõtust raekojas.

Kena oli, kui kokku võtta. Lihtsalt, renoveeritud raekoda on ise tõeliselt kena, isegi kritiseerijad on olnud sunnitud seda möönma. Jah, sealt leiab palju kalleid kulinaid aga võibolla olekski aeg lahti öelda kokkuhoiust kokkuhoiu pärast, kui tegu on nö püsiväärtustega. Tuli meelde, et vist kaks aastat tagasi, kui linnapeaks oli veel Indrek Kivimäe, mõtlesin tookordse linnapea vastuvõtu ajal raekojas, kui ilus see saal võiks olla kui vaiba asemel oleks parkett, kõik aknad oleksid vaheseintest varjamata ja valge lagi välja toodud. No seda ta nüüd ongi, ja palju enamgi veel. Kohati tundus, et inimesed oleks nagu veidi väsinud aga Jassi Zaharovi viimase laulu ajal lauldi väga hoogsalt kaasa, nii et küllap oli see petlik mulje, mis ilmselt hääst veinist peamiselt põhjustatud. Muide, hilisemal peol oli Kaire Vilgatsi ja Urmas Lattikase jazzimaiguline etteaste tõeliselt hea. Aga peamiselt tahtsin ma ikkagi raekojast rääkida, just sellest, kui õnnestunult on tema renoveerimine välja kukkunud. Paide raekoda. Praekoda :) (ei millelegi vihjates, lihtsalt tuli kuskilt selline lühend)

Ses kontekstis omab ka selle aasta viimane uudis justkui eriti lootustandat tooni. Uudis ise oli selline: "Täna otsustas Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus toetada 36 miljoni krooniga Paide linnavalitsuse esitatud projektitaotlust Paide vallimäe rekonstrueerimiseks ning vallitorni ajakeskuse rajamiseks." Ühesõnaga - aastaid ettevalmistatud projekt, mis tähendab Vallitornile peale välise klaaslifti ehitamist ka selle sisu kujundamist justkui Eesti eri aegu kujutavaks ajamasinaks, mille koondnimetuseks saab Ajakeskus Wittenstein, on nüüd lõpuks raha saanud! Kokku üle 42 milj krooni, millest siis 36 milj kr tuleb EASilt, 6 milj kr linnalt. Kõva sõna igatahes. Taoline rahamatsu pole Paides just igapäevane, eriti ühe ajalooliselt olulise paiga arendamiseks nagu seda on Vallimägi.

Peab tunnistama, et mul on alati selle projekti suhtes olnud vastakad tunded. Ühest küljest on tõepoolest torni suurim probleem see, et üles on ikka neetult raske ronida. Lift teeks torni kindlasti rohkem kasutatavaks. Samas - mis ajalooline linnusetorn see enam on mingi klaasliftiga. Tõsi, torn polegi ajalooline, vaid üksnes selle kaasaegne koopia (mistõttu muinsuskaitseamet pole ka lifti keelanud), kuid keskkond - Vallimägi, on ju siiski ajalooline. Jne. Ma lihtsalt ei ole eriline turismifänn ega müügimees, rohkem paelub mind autentse ja nn päriselu, mitte butafooriat täis keskkonna taastamine. Aga mind ei pea ka kuulama, hea ongi, et inimestel on erinevaid eelistusi ja ideid.
Tähelepanu: väga oluline parandus. Nagu selgus, on minu klaasliftiline ettekujutus pärit liialt ammusest ajast ja et praeguses projektis on tegu siiski vallitornisisese liftiga. Minu sügavad vabandused ja siiras heameel selle uudise peale!

Igatahes on sellise ennekuulmatu rahasüsti saamine Vallitornile ja -mäele üks läbinisti positiivne saavutus ja minupoolsed õnnitlused kõigile, nii LV projektikirjutajatele kui härra Jaak Salmarile personaalselt! :)
Ma loodan siiralt, et minu mõningane ja tegelikult kerge skeptitsism saab hävitava löögi, kui rahad lõpuks tehtud töödeks vormuvad. Päriselt ka. Asjaosaliste suhtumist teades olen üsna kindel, et sellest ei tule Rakvere stiilis disniländi. Peale torni vajavad ka varemed korralikku valgustamist ja ehk ka rohkem nn sildistamist. Aga kõik sõltub nüüd teostusest, see on peamine! Just seepärast alustasingi raekojast. Raekoja vägagi õnnestunud renoveerimine annab alust uskuda, et vähemalt sama hästi läheb ka selle Vallitorni megaprojektiga. Edu sellele igatahes!

Ja nüüd ei muud, kui et vahetage siis see aasta kenasti välja ja ärge palju pahandust tehke! :)

8 kommentaari:

Rainer ütles ...

Väga olulise paranduse pean tegema: minu viga oli rääkida klaasliftist. Nagu selgus, praeguses projektis on tegelikult vallitornisisene lift. Nii et sügavad vabandused ja heameel selle hea uudise üle!

Juhan ütles ...

Uskumatu, et see projekt tööks läheb, klaaslift väljaspool vallitorni oleks olnud äge, sõita üles tornist väljas oleks atraktsioonina juba proovimist väärt. Teine aspekt asja juures on Järvamaa (mitte)kujunemine turismimagnetiks rasketel aegadel üldisemalt, Mäole projekteeritakse mini-eestit, omamoodi ajastupark seegi, ainult geograafilises mõõtmes, rääkimata ergav seitse ajastupargist, nüüd oleks suurem küsimus nende võimalike magnetite koostöös ja atraktsioonide erinevuses, et kõik need vähesed turistid, kes sisemaad väisavad, käiks kõikides nendes kohtades, mitte ei tekkiks maakonnasisene konkurents.

Rainer ütles ...

Jah, peale torni saab ju ka Vallimägi ise kõvasti korrastatud. Tore, kui nende suurte rahadega õnnestuks ka veidi arheoloogiat teha, otsida näiteks kasematte ja muid bastionitevahelisi ühenduskäike. Eriti huvitaks mind praegune Tallinna tänavalt Vallimäele minev rada. Olen üsna kindel, et tegu on kunagise väravaga, mis rajati edelabastioni kõrvale pärast muldkindlustuste rajamist, mil lääneväravast enam otse praeguse Laia tn sihis välja ei pääsenud. Vähemalt joonistab Paide kindlust omal ajal just sedasi Körber.
Ja eriti tore oleks, kui saaks ka vähemalt ühe bastioni (näiteks sellesama edelabastioni) nö restaureeritud - taastatud näiteks palkidest palissaadi või ehk isegi kivieskarbi. Miks mitte ka kantsikorvid otsa ja kõige lõpuks veel mälestusmärk 1573 sündmustele :)
Aga see läheb vist juba unistamiseks ...

Rainer ütles ...

Juhan, kas sa tõesti usud sellesse Peetri ergavasse seitsmesse? Ma olen muidu ka suht skeptiline inimene aga selle suhtes ausalt öeldes veel kuidagi eriti. Lihtsalt nii tühjale kohale nii megaprojekt nii ebaselgete rahastamisplaanidega ... Järva Teatajast vaatasin ka üht sellekohast artiklit: http://www.jt.ee/?id=66206

Juhan ütles ...

Seda enam olen ma skeptilne ka Mäole rajatatavas "mini-eestis", selle kohta pole Järva Teatajas ega Äripäevas artiklitki, selle tulevasel asukohal pole tühja kohta ja uut maanteetrassigi. Võibolla pole ka seda projekti üldse olemas?

Rainer ütles ...

Võibolla on viga minus aga ega ma sellest projektist polegi suurt midagi kuulnud, eriti viimasel ajal. Kuid Mäo risti tuleks praegusest oluliselt rohkem ära kasutada. Paide asutused aga ka sellised kohad nagu Vallitorn, kasvõi SRIK jne peaks oma reklaamidega sinna välja jõudma. Ja kuigi ma ei ole mingi suurkaubanduse austaja, imestan ma lihtsalt selle üle, et marketid Mäod pole veel leidnud.

Juhan ütles ...

Mäol võiks asuda näiteks Mäo Loovküla - maanteetrassi äärde elamute, offissite, marketite, lõbustusparkide või tehaste arendmise asemel võiksid seal paikneda traditsioonilises või ökoloogilises võtmes ehitatud hooned, kus siis osutaksid teenust need, kes tahavad trassile välja paista või kellel esindust kesk-eestis ei ole, see oleks omalaadne mini-eesti, kihutad autoga mööda ja näed vabaõhumuuseumi, sellega on juba algust tehtud Statoilis asuva(asunud?) saunaga, kahju muidugi, et tankla rajamiseks lammutati ära hoone, milles kunagi Mäo algkool asus. Mäo üldises arengus ei saa ka muidugi dominanti - mõisa ära unustada, olgugi, et Sakreti kollane torn paistab kaugemale, absurd on arendada klantsi jama sinna, kus tondilossid püsti.

Rainer ütles ...

Samuti on mu arust Peetriga. Pigem on potentsiaali sealkandis areneval Esna mõisal (koos Vodja ja tulevikus Põhjakaga) ja sealsel ökomaigulisel kultuurkeskkonnal. Seal on tõelist sisu.

Postita kommentaar