30 august 2009

Niisama lugemist

Vaatasin üle pika aja, mida vikipeedias on Paidest kirjutatud ja üllatusin meeldivalt. Kunagi oli tegu väga trafaretse ja vähemalt kohaliku ajaloofriigi silmis isegi pisut eksitava tekstiga, mida ma aegajalt ka natuke korrigeerida püüdsin. Seevastu praegune tekst on põhjalik, olulisi detaile on sisse pikitud aga samas piisavalt ülevaatlik. Keegi on korralikult vaeva näinud ja hea asja valmis saanud.

Ja teine asi, millele pidama jäin, on blogistiilis artiklitekogumik: "Sõjaeelse Eesti esseistika ja kirjanduskriitika". Palju häid 30-te aastate ajalooteemalisi artikleid leiab sealt. Näiteks "Rootsi-Poola sõda Liivimaal 1600. a. ja 1601. a. alul.", kus mh juttu ka Paidest kui "hertsog Karli" peakontorist aastal 1600, mille alguspoolel rootslased olid väga edukad Eesti- ja Liivimaa poolakatelt ülevõtmisel (ülaltoodud, 1610. aastast pärinev Kelleri vasegravüür kujutab tollesama Karli (hilisem kuningas Karl IX) edukat Paide piiramist aastal 1608, mil linn pea sajaks aastaks taas rootslaste kätte läks).

Või artiklid Liivi sõja teemal ("Töö Eesti-Liivi vanema ajaloo alalt" ja "Liivi orduriigi hukkumise põhjusist"), millest kaasaegses kirjanduses just ülemäära palju ei peatuta. Esimesest võib lugeda näiteks selle loo pikemat tagapõhja, mida Russow mainib ainult lühidalt: kuidas ordumeister saatnud Järva foogti von Schmerteni Rootsi kuninga juurde, et sõlmida venevastane sõjaline liit. Või ka sellest, miks ikkagi ei saanud Liivimaa selles sõjas mitte mingisugust, eriti mitte sõjalist toetust, Saksa riigilt.

Huvitav on ka väga pikk "Läti Hendriku kroonika kriitika" või ka "Eesti usundist" ja "Eestlaste, liivlaste ja lätlaste vaatest ristiusule nende kristianiseerimise algul".

Ahjaa, ehkki see ei ole kuidagi asjassepuutuv - ma sain mõni päev tagasi toreda kirja ühelt auväärselt Ühendriikide biograafiaseltsilt, kes teatas, et mind on nomineeritud üle maailma valitud 1000 inimese hulka, kellede kohta pannakse kirja kaheköiteline toes "Great Minds of 21th Century". Kaasas on põhjalik ankeet, pakutakse võimalust osta erinevaid raamatuid soodushindadega (näiteks u 700 USD) ja loomulikult ei unustata küsimast ka krediitkaardi andmeid. Asja teeb huvitavaks see, et taoline selts on tõepoolest olemas, ongi kaua tegutsenud, omab isegi oma nö "campust" usas, korraldabki mingeid üritusi ja jagab "medaleid" (sh võib mõõduka tasu eest osta endale nii mistahes akadeemilise kraadi kui ka "Maailma Väljapaistvama Mehe" tiitli). Vot on tase :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar