14 jaanuar 2009

Weissensteini kalender

Tegin lõpuks ära Weissensteini kalendri. Õigem olnuks muidugi see hiljemalt detsembris teha aga ei jõudnud. Tegelikult on selline plaan olnud juba paar aastat aga et tegu on üsna kalli lõbuga, siis on ta seni sinnapaika jäänud. Nüüdki sai ta rohkem enda jaoks tehtud. Sest kalendrit on praegu ainult üks eksemplar :). Seepärast on ta omahind ka suht kallis: 300 krooni. Aga välja näeb vägagi päris, noh tegelikult ta ongi täitsa päris - trükikojast, vajalike aukude ja asjadega.

Loomulikult on kalendris paideteemalised pildid. Püüdsin enamvähem mingit ajalist järjestust järgida - 1608 Paide piiramise gravüür on näiteks esimene, edasi 18. ja 19. sajandi linnavaated, lõpupoole vanad fotod. Aga veidi ka temaatikat, näiteks septembrikuus, mil on Paide linna nö sünnipäev, on 1531. aastast pärit linnapitsat (seni varasem Paide linnapitsati jäljend) ja Pikk Hermann ehk Vallitorn. Muide, samasuguse pitsatiga on ka Weissensteini märk. Ja veel, tavakalendrist erinevalt on selles ka ära märgitud Paidega seotud tähtpäevad, läbi ajaloo. Et teaksite, millal sel aastal Paide 718 päeval või näiteks linnaõiguste taastunnustamise puhul (1588) kommi ampsata või hoopis kaasa tunda linna alistamisele Julm-Ivani vägede poolt või nelja kuninga hukkamise päeval hetkeks ... ma ei tea ... küünal panna? Muidugi on paberisse raiutud ka Ühenduse Weissenstein asutamisdaatum :)

Mulle sobis selle kalendri puhul peamiselt tellimissüsteem. Sain ta ise kujundada, tellida hakatuseks ainult ühe eksemplari ja kätte sain ta kahe päevaga postiga. Toodi hommikul lausa koju kätte. Sama kehtib teistelegi. Kes soovib tellida, arvestage nimetatud hinnaga ja paari päevaga on teil käes üks kuni mitu eksemplari, vastavalt kuidas ise soovite. Ja veel: kui tahate kalendris midagi muuta, siis muudatusi saab teha piiramatult. Aga noh, ma olen väga rahul ka siis, kui praegu mu laual lebav W kalender 2009 jääb ka ainukeseks selliseks, kuigi ausalt öeldes pole ju tegu absoluutselt mitte millegi erilisega.

Selline väike nännipostitus vahepeale. Edaspidi tahaks jaksu kokku võtta ja panna kirja üht-teist üsna huvitavat seoses kõneksolnud Paide-Tallinna vana maantee või taliteega ja veel muudki, mis selle teemaga tegelemisel välja on tulnud.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar