17 august 2009

Käik või mittekäik?

Kuulsin just Kuma raadiost, et MKA Järvamaa inspektor kahtleb, et Vallimäel ikka mingi käik välja tuli ning et uurida ei maksa, sest kes selle kinni maksab.

Tahaks lihtsalt seda mainida, et käigu olemasolu kinnitasid kaks professionaalset ajaloolast. Esmalt kohapeal arheoloogist järelevalvet teostav arheoloog Peeter Piirits, samuti ajaloolane Kalle Kroon. Selge see, et asi vajaks edasist uurimist, kuid see oligi meie kirja mõte, millele nad mõlemad ka alla kirjutasid.

Mul on kaks ettepanekut:

1. Käia terve päev Vallimäel ringi georadariga. Maksma läheb see u 5000 kr. Kui linnal seda raha ei ole, siis kutsun üles kõiki huvilisi rahad kokku panema. Mina paneks muidugi ka ja usun, et küll me raha kokku saama. Radariga ei kahjustataks ühtki mullakamarat ega kaevataks midagi välja, mille konserveerimiseks peaks kohe hakkama raha otsima. Kuid pildi saaks selgemaks. Teaks ka, kuidas siis selle edelbastioniga N-küljega edasi minna. Ma ei kujuta ette, millised võiksid olla vastuväited selle seadme kasutamiseks.

2. Kuna edelabastioni jalgtee on veel kinni ajamata, siis teeks nii, et tõstaks lahtise kaabli veidi kõrvale, võtaks mehed kokku, labidad kätte ja kaevaks selle koha arheoloogi pilgu all uuesti lahti. Võibolla isegi sügavamalt. Saaks asja kiiresti selgeks ja jälle keegi kulu ei kannaks. Kah ei kujuta ette, millised vastuväited siin olla saaksid. Kui praegu saadi auk kinni ajada, siis saaks seekord ju jälle, ilma ülearu raha kulutamata. Või siis - kui linnal tõesti sentigi pole, olen valmis korjanduse orgunnima, et see koht konserveerida.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Mõtted väga head, usun leidub küllalt inimesi ning organisatsioone, et mõlemat ettevõtmist toetada!

Anonüümne ütles ...

Kui Paide linn ei aita, siis väikse kaevetöö jaoks võib ju talgu korraldada, et arheoloogi järelvalve all linnarahvas võtab labidad kätte ja saab anda oma panuse meie linna mineviku uurimisse.
Isegi oleks tulija.

Jan

Anonüümne ütles ...

Ainuõige mõte keset lokkavat postkommunismust!

Saagem eurooplasteks!

Rääkisin Peetriga just praegu ja tema arvamus oli et tuleks kaevata seni kuni käigu põrand vastu tuleb.
Vot nii!

Kalle

Priit ütles ...

Natuke raha ja labidas mul on. Teeme Ära!

Hongmees ütles ...

Juhtusin seda kahetsusväärset postitust lugema väikese hilinemisega. Järjekordne tõend ametnike juhmusest! Muidugi pole mõtet midagi kaevata, sest ka Vallimäge pole ju olemas.

Kui Sa Rainer selle radariga seal Vallimäel tõmblema hakkad, anna teada, natuke saan ehk abiks ikka olla.

Postita kommentaar