21 juuni 2012

Kreisilinnapäev



Selle-aastane Paide kreisilinnapäev  toimub
14. juulil kell 10-16
Lembitu pargis ja Kultuurikeskuse platsil.

Kreisilinnapäev on kodanikualgatusest sündinud idee. Mõte sündis 2005. aastal, mil  igal pool Eestis korraldati vanalinna- või keskaja päevi. Paides on ajalooline hoonestus ehk vanalinn säilinud peamiselt alates 18. sajandi lõpust.  1783. aasta juulis taastati varem sõdades laastatud Paide linnaõigused ning linn hakkas uuesti arenema. Sel ajal oli Paide ametlikult „kreisilinnaks“, mis tähendas Järva kreisi ehk maakonna keskust. Nii võib öelda, et Paide vanalinn on pigem kreisilinn, kui keskaegne linn.

Kreisilinn ei tähendanud pelgalt ajaloolisi hooneid või ajastule iseloomulikke rõivaid ja kombeid. See tähendas tänapäevasest pisut teistmoodi elulaadi, mida tänapäeval tähistab mõiste „kogukondlik“. Linnakodanikud olid rohkem seotud oma elukeskkonnaga ja selle arendamisega, tegid kõike ise. Just sellisest kogukondlikust eluviisist kasvaski välja Paide vanalinn ja praegune linnasüda nii nagu me seda täna tunneme.

Seepärast ei pea Kreisilinnapäev olema kindlasti pidu just vanalinnas ajalooliste kostüümidega. Kogukondlik pidu võib tähendada ka lihtsalt seda, et linnarahvas ise teeb ise asju, mis talle meeldib ja teeb seda omaenda linnas kohas, kus ta end kõige mugavamalt tunneb. Selleks võib olla ka tänapäevane Paide linna süda – ala, kus on kultuurikeskus, kaasaegsed „üliturud“ ja suur ilus roheline park. Mõned asjad võivad kukkuda välja ka üsna hullud ehk „kreisid“ aga las olla, peaasi on tunda end hästi ja vabalt J


Selle aasta kreisilinnapäeva mõte on selles, et linnarahvas tuleks kokku linna südames asuvasse ilusasse Lembitu parki ja teeks peo iseendale. Kõigis pargi tegevustes on oodatud igaüks osalema mitte ainult külalisena, vaid ka tegevustes endis.

Pargi 6 sektorit on jagatud eri tegevuste vahel.

1.                  Lastemaailmas on juba praegu laste mänguväljak. Sel päeval saavad laste käsutuses olema lisaks mänguväljaku atraktsioonidele ka batuudid . Osaleda saab laste taaskasutuskarnevali töötoas, loodetavasti kohtuda Kadriorust küll tulnud Miia-Milla-Manda muuseumiga, süüa magusat jms. Igaüks, kel ideid ja tahtmisi võib tulla lastemaailma oma tegevusega, mis lapsi võiks köita ja arendada.

2.                  Loomaaeda tuuakse loomi. Kindlasti on seal üks väike hobune, kellega lapsed saavad sõita, kits ja võibolla veel loomi, kes aitavad muru pügada. Aga oodatud on kõik kodused lemmikloomad – tule ja näita oma koera, kassi, siga või krokodilli! Kui piisavalt kandidaate kohal, saame korraldada ilusaima lemmiku valimise.

3.                  Loenguplatsil saab muidugi kuulata loenguid. Parajas kauguses lastemaailmast. Üks loeng tuleb laste meediakasvatuse teemal ja seda peab Kristi Vinter. Teise loengu siinse isetegevusliku elukorralduse ning majandusliku ühistegevuse arengust ajaloos peab Henn Sokk. Toimuvad ka mõttetalgud Wabalinna projektis alguse saanud Paide rohelise energiamajanduse teemal. Ja taas – kes iganes tunneb et tahab ise rääkida olulisest teemast või tuua kaasa lektori – olete oodatud!

4.                  Töölaager on selline koht, kus saab vahelduseks tööd ka teha. Seal on töötoad:
- õpetatakse paekivi töötlema (ornamente või tähti sisse lõikama, töötoa viib läbi Paide SRIK ja Vello Aesma),
- tutvustatakse savi-põhuehitust (viib läbi Sven Aluste ja MTÜ Equilibre),
- saab näha graafikapressi töös (Andres Pleesi) ja vahetada kellapatareisid (Helmut Kristal)
Oodatud on ka kõik teised oma töötuba või käsitööoskust näitama (platsimaksuta).
Platsil asub ka vabatahtlike laager, ehk koht, kus saab nii teavet vabatahtliku tegevuse kohta kui ka selles ise osaleda (korraldab Järvamaa Vabatahtlike Keskus). Kreisilinnapäev vajab abikäsi ning igaüks, kes soovib aidata, saab vahepeal hinge tõmmata ja vabatahtlike mõeldud soodustusi nautida just töölaagris. Sel päeval jagatakse vabatahtlikele nende töö eest P.A.I.sid, mida saab kulutada näiteks P.A.I.-kohvikus või welosid laenutades või ka kohapeal näiteks kirbuturul platsimaksu tasumiseks. Aeg-ajalt ilmuvad purskkaevulavale ka organisatsioonide esindajad, kes räägivad mida kasulikku saaksid vabatahtlikud nende juures õppida. Nii et tule vabatahtlikuks!
Töölaagris asub samuti welopark – vabatahtlike poolt käima pandud jalgrattalaenutus.

5.                  Roheala on koht, kus võib pakkuda ja vahetada kõike aiaga seonduvat. Kõik linnakodanikud, kel huvi tulla sinna sellise kaubaga, on oodatud, platsimaksu siin ei ole. Pisike kogukondlik taimelaat. Oodatud on ka kohalikud mahetoidu kasvatajad.
Sellel platsil saab arutada ka kogukonnaaia teemal, saab et milles seisneb kogukonnaaia ja kohaliku toidu propageerimise projektiidee ning soovi korral sellega liituda.
Aga täiesti võib juhtuda, et rohealal ei tehtagi muud kui näiteks ... pikutatakse murul.

6.                  Kirbuturg on just see, mida see sõna ikka tähendab, taaskasutuslaat kuhu on oodatud omaenda kasutatud aga veel väärikaid asju pakkuma kogu linnarahvas. Müüa võib muidugi riideid nagu ikka, aga väga tore oleks näha ka kõike muud. Osalejatele on väike platsimaks – 1 euro või 1 P.A.I. (kuni 15. aastastele lastele tasuta).
Kaubelda võib otse murul või kasutada kohale toodud laudu.

7.                  Vabakohvikud. Sellises ilusas pargis peaks olema üks mõnus kohvik, eks? Kuna seda ei ole, siis teeme selle ise! Igaüks on oodatud pakkuma omatehtud kohvi, morssi, kooke, võileibu, vahvleid, pannkooke või mida iganes. Kas raha eest või täitsa niisama, täitsa oma asi. Kohvikus võib istuda laudade taga, lebada murul või tsillida võrkkiikedes. Võibolla saab isegi grillida. Lisaks on meil P.A.I.-kohvik. See on koht, kus saab süüa ja juua teenitud P.A.I.de eest. Nii saab toetada kõiki neid, kes on vabatahtlikena aidanud kaasa sel päeval peo korraldamisel või muul ajal kogukonna heaks vabatahtlikuna tööd teinud.

8.                  Purskkaevulava – see asub täpselt pargi keskel, miljonipurskkaevu peal J Sealt kuuleb muusikat, vahel räägivad seal inimesed eri teemadel –vabatahtlikust tööst või kreisilinnast või erinevatest hulludeks ideedest ja projektidest. Kui sa tahad ka laulda, pilli mängida või midagi huvitavat kõigile öelda – siis tule ja astu purskkaevu!


Osalemiseks kirbuturul, rohealal, oma töötoa läbiviimises töölaagris, vabakohviku püstipanekus või mistahes oma idee või tegevusega väljatulemiseks või selleks, et vabatahtlikun aidata üritusel õnnestuda, anna palun teada kas meiliaadressil kogukonnakeskus@weissenstein.ee või telefonil 53 56 46 23.
Vaata lähemalt veebilehelt http://weissenstein.blogspot.com.


Samal ajal toimub Paide Kultuurikeskuse laat, mis pole kirbuturg nagu pargis. Kultuurikeskuse parklas saab osta kõike muud laadakaupa ning käsitööd. Kultuurikeskuse ees toimub lisaks Paide ilusaima koera valimine. Ja oluline on ka see, et sõidutee pargi ning Kultuurikeskuse vahel on liikluseks suletud, et kõigil oleks võimalus vabalt ja ohutult edasi-tagasi sõeluda.
Kultuurikeskuse laada kohta vt lähemalt www.paidelaadad.ee


Kreisilinnapäeva korraldavad Paide Linnavalitsus, Paide Kultuurikeskus ja Paide Kogukonnakeskus (Ühendus Weissenstein, Paide SRIK, Järvamaa Vabatahtlike Keskus, MTÜ Käsitöö Katsikud, Welopark, P.A.I.de Pank, ajaleht KoosOlek), selle üritusi toetavad lisaks Kultuurkapital ja Kodanikuühiskonna Sihtkapital.

Tule ja ole kreisi!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar