14 mai 2011

17 ja 19 nädal

Kõigis neis üritustes ja asjades osalemine, ettevalmistus jms tähendab et aina enam kuivab kokku nö kajastamisrubriik. Nüüd siis korraga mitu toimunud asja: jalutuskäik, TeemeÄra, krohvikoolitus.

JVK kohtumisest Paide pensionäridega sündinud jalutuskäikude mõte sai ära tehtud 29. aprillil, kusjuures osalejaid oli rohkem kui ma arvasin - kusagil 15 ringis.
 Urve Schkiperov on ju väga hea giid, pealegi Paide ammune elanik, nii et lugusid tuli temalt ja teistelt jalutajatelt kolme mu märkmiku lehekülje jagu. Näiteks sellest, kuidas Tallinna 1 ja 5 vahel asunud Stalini kujule ühel ööl oli Paides tuntud figuur Maskevitsh koti pähe tõmmanud ja kuidas järgmisel hommikul kuju ümber miilitsad ümber sebisid. Või mida ma varem polnud märganud - kiriku läänepoolse värava ees on säilinud omaaegne klombitud maakivist rada. Kui Paide tänavate katmine looduskiviga peaks kunagi jätkuma, siis selle võiks eeskujuks võtta. Lood sellest, kuidas Pärnu ja Väike-Aia tänava ristis asus Korea kõrts, mis sai sellise nime nii põhjusel, et samal ajal käis Korea sõda kui ka seetõttu, et kõrtsis mitte palju vähemaid madinaid ei toimunud.

Ja Väike-Aia 42 pakub iga kord midagi - olgu see kunagise mantelkorstna ja hilisema korstna kooselu, laiad voodrilauad, vanad õhutusavad või omapärane "tuulekast". 
Jalutuskäike võiks kindlasti jätkata. Sedasi kuuleb ehtsat elavat ajalugu.
Kuulsin samuti intrigeeriva loo sellest, kuidas paar aastat tagasi avati Pikk 2 hoovis asunud keldri sissekäik. Sees olnud paksu saepurukuhja alla suured jääkuubikud, mille sees omakorda külmunud seakoodid. Pärit ennesõjaaegsest ajast - sellest ajast alates ei olnud ruumis keegi käinud. Samuti olnud seal avamata piimamannergud. Päris huvitav - kui see tõsi on, siis kummaline et sellest pole midagi kuulda olnud. Ehk keegi teab sellest veel midagi?

7. mai TeemeÄra talgutel oli Paide kogukonnakeskuses ja Reopalu kalmistul kokku 28 inimest. Heakorrastus oli üks töid - Tallinna 9 tagant lehtede riisumine et maja ja bastioni vahele kõdu kogunema ei hakkaks, samuti Tallinna 13 - meie heade naabrite õue koristamine, Tallinna 11 väikese haljasala korrastamine ja Tallinna 9-st koormate kaupa sodi äravedamine, lisaks taaskasutuslao vanade uste aluse juppide valmislõikamine - hulga vajalikke töid tehti ära. Pärast sõime suppi, kuulasime lõõtsa ja vaatasime filmi permakultuurist. Maikuu alguseks on muide sellistele vabatahtlikele välja jagatud P.A.I.sid juba 3000 euro eest.

(osad fotod Janilt)

Üks võimalus P.A.I.de kasutamiseks oli täna. Toimus krohvikoolitus (osalustasu 1 P.A.I.). Panime seina rooplaati ja proovisime ära nii Sveni enda kokku segatud kollaka savikrohvi segu (Koortilt pärit) ja Majatohtri kuivsegu aga ka Jarkko valmistatud traditsioonilise lubikrohvi segu. Renofixi kuivsegu ununes seekord proovimata. Koolitus kestis 10st poole 3ni, osales 7 inimest - täpselt parasjagu, et igaüks käe külge sai panna. Samal ajal tegi Kaido teisel korrusel elektroonilise muusika seminari, mõnus sebimine oli kogu majas. Kuna täna sai seina nn sisseviskekiht, siis jätkukoolitus (viimistluskiht) toimub ilmselt kusagil juuni lõpus või juuli alguses.













Muid asju - peamiselt igasugu projektiarenguid ja ideid ei jõua praegu kirja panna. Vara ka veel võibolla.

2 kommentaari:

Ahto ütles ...

Võib-olla oleks mõttekas "giidide" juttu digitaalse diktofoniga salvestada ja miks mitte ka siia üles panna ning tekitada väike mälestuse arhiiv. Kahju et ise unustasin, et selline üritus toimus. :)

Rainer ütles ...

Jaa, see salvestamine on hea mõte.
Järgmine aeg ei olegi meil veel kokku lepitud, annan siin kohe teada, kui see paigas on.

Postita kommentaar